Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

31/5/08

Το ρεκόρ των αιώνιων αντιπάλων

Οι πρώτες προσπάθειες για την εισαγωγή του ποδοσφαίρου στη χώρα μας έγιναν το 1895 όταν ο ομογενής Α. Βλαστός μετέφρασε από την αγγλική τους κανονισμούς του αθλήματος που έμελλε να μας κατακτήσει. Το κείμενο του Βλαστού μάλιστα συμπεριλήφθηκε και στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (1896). Την προσπάθεια αυτή ακολούθησε, 1898, η πρώτη επίσημη μετάφραση των κανονισμών από τον Ι. Χρυσάφη, οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες ποδοσφαίρου, 1906, η ίδρυση πολλών ομάδων και οι προσπάθειες αθλητικών παραγόντων για τη διάδοσή του.
Ο ΣΕΓΑΣ αναγνώρισε το ποδόσφαιρο το 1910 διοργανώνοντας και τους πρώτους επίσημους αγώνες (επικράτησε το Γουδί και ο Παμπειραϊκός). Την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και του Α΄ Παγκόσμιου η ποδοσφαιρική δραστηριότητα διακόπηκε για να αρχίσει ξανά το 1919 με πρώτη εκδήλωση τις προσπάθειες για τη διοργάνωση πρωταθλήματος Ελλάδας από πλευράς του ΣΕΓΑΣ, αν και οι ομάδες ήταν ακόμη λίγες. Το 1926 αρχίζει να διαπιστώνεται ότι για να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο χρειαζόταν μια ανώτερη ποδοσφαιρική αρχή με αρμοδιότητες τέτοιες που θα της επέτρεπαν να οργανώσει και να εποπτεύσει το άθλημα που είχε ήδη αρχίσει να λατρεύεται από τους Έλληνες. Έτσι το Νοέμβριο του ίδιου έτους ιδρύεται η ΕΠΟ και αναγνωρίζεται αμέσως από τη FIFA.
Ωστόσο, το πρώτο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ματαιώθηκε επειδή πρώτος ο Ολυμπιακός, και αργότερα σε ένδειξη συμπαράστασης ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, ήρθαν σε προστριβή με την Ομοσπονδία, δημιουργώντας το ΠΟΚ. Τελικά οι ομάδες αυτές, που δεσπόζουν ακόμη στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα 1929-1930 το οποίο διοργάνωσε η ΕΠΟ. Τότε λοιπόν οι αιώνιοι αντίπαλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι, έχοντας αποκλείσει τον Άρη, και τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη του επί του Ολυμπιακού, με ένα σκορ που έχει μείνει αλησμόνητο στους φιλάθλους και των δύο ομάδων.
Ο Παναθηναϊκός την 1η Ιουνίου 1930 νίκησε με σκορ 8-2, στο γήπεδο της Λεωφόρου, την ομάδα του Ολυμπιακού και ενθουσιασμένοι οι «πράσινοι» κραύγαζαν: «Βάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη». Ο Μεσσάρης είχε πετύχει τα 2 από τα 8 ιστορικά γκολ όπως άλλωστε από δύο πέτυχαν και οι Συμεωνίδης και Πιερράκος. Τα υπόλοιπα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού σημειώθηκαν από το Μηγιάκη και από τον Κουράντη του Ολυμπιακού (αυτογκολ) ενώ ο Γιώργος Ανδριανόπουλος ήταν εκείνος που μείωσε τη διαφορά για τους ερυθρόλευκους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ημέρα εκείνη σημειώθηκαν και τα πρώτα, καταγραμμένα, επεισόδια μεταξύ των αιώνιων αντιπάλων, με τους φίλαθλους του Ολυμπιακού να έχουν ετοιμαστεί για την «κηδεία» του Παναθηναϊκού! Οδηγώντας σε πομπή ένα φέρετρο στο γήπεδο της Λεωφόρου είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται από τους παίκτες του Ούγγρου Γιόζεφ Κίνσλερ. Στο τέλος του αγώνα τα ξύλα του φέρετρου χρησιμοποιήθηκαν για τις μάχες μεταξύ φιλάθλων.
Ναι, η ιστορία επαναλαμβάνεται, τελικά, για τον απλό λόγο ότι εμπνεόμαστε από αυτήν είτε θετικά με τους Ούγγρους προπονητές είτε αρνητικά με θλιβερά επεισόδια .

Εικόνα: Από εμάς για τα 100 χρόνια του Παναθηναϊκού. Ως περήφανοι ΑΕΚτζήδες την χαρίζουμε στους φιλάθλους του, εξακολουθώντας να λέμε συγχαρητήρια σε κάθε νικητή και να πολεμούμε το έγκλημα.

Πηγές: Γ. Διακογιάννης, 100 χρόνια ποδόσφαιρο, τ. 4ος.
Αφιέρωμα,
http://www.san.simera.gr/