Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

13/6/08

Σουίνγκ

O Μπέντζαμιν Ντέιβιντ Γκούντμαν ή όπως έγινε γνωστός ο Βασιλιάς της Σουίνγκ μουσικής, Μπένι Γκούντμαν, γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1909 στο Σικάγο και ήταν το ένατο από τα δώδεκα παιδιά μιας φτωχής εβραϊκής οικογένειας Ούγγρων μεταναστών. Ο πατέρας του, Ντέιβιντ, ήταν ράφτης ενώ το πατρικό όνομα της μητέρας του ήταν Μπένι Γκούντμαν, επίσης.
Από τα δέκα του χρόνια ξεκίνησε μουσικά μαθήματα στην τοπική Συναγωγή και την επόμενη χρονιά ενσωματώθηκε στο μουσικό συγκρότημα, Χωλ Χάουζ, του Τζέιν Άνταμς συνεχίζοντας τη μουσική εκπαίδευση με δάσκαλο τον Τζέιμς Σιλβέστερ. Παράλληλα παρακολουθούσε για δύο χρόνια μαθήματα κλασικού κλαρινέτου, γεγονός καθοριστικό για την εξέλιξή του. Βαθύτητα επηρεασμένος από τους ρυθμούς της Νέας Ορλεάνης, όπου κυριαρχούσαν οι κλαρινετίστες της τζαζ, δεν άργησε να ξεκινήσει να εμφανίζεται ως επαγγελματίας σε διάφορα γκρουπ της περιοχής.
Ήδη στα 16 του χρόνια αποτελούσε μέλος ενός από τα κορυφαία συγκροτήματα του Σικάγου της εποχής εκείνης, Ορχήστρα του Μπεν Πόλακ, ώστε σε ηλικία 20 ετών πια να παρουσιάσει και την πρώτη επώνυμη δισκογραφική του δουλειά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μουσική πορεία του Μπένι, αχώριστος σύντροφος ήταν ο αδελφός του Χάρι, επίσης μουσικός.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, 1929, σκοτώνεται σε τροχαίο ο πατέρας του, χωρίς να προλάβει να απολαύσει τη σύνταξη που του υποσχέθηκαν τα δύο παιδιά του, που θεωρούνταν ήδη φτασμένοι μουσικοί. Το γεγονός πίκρανε πολύ τον Μπένι, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του δεν παρέλειπε να αναφέρει τη λύπη του επειδή ακριβώς ο πατέρας του δεν έζησε για να τον δει να μεσουρανεί.
Ολόκληρη τη δεκαετία του ΄20, και μέχρι τις αρχές της επόμενης, ο Μπένι έπαιζε στη Νέα Υόρκη με τα πιο γνωστά συγκροτήματα της εποχής κερδίζοντας την αγάπη του κοινού και μια τεράστια φήμη. Εκτός από τη συμμετοχή του στις μουσικές σκηνές, έπαιξε σε ταινίες μικρού μήκους της εποχής. Το κλαρινέτο του Μπένι ακούγεται επίσης σε μια θεατρική εκδοχή της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν, One AM. Τότε (1934) ο Μπένι έτοιμος πλέον να φέρει ανατροπές στο μουσικό στερέωμα, αρχικά προσλαμβάνεται, μαζί με άλλους μουσικούς που συμμερίζονταν το πάθος του για την Τζαζ, στο Music Hall του Μπιλ Ρόουζ και στη συνέχεια πληροφορούμενος ότι το κανάλι NBC αναζητά μουσικούς για την εκπομπή του Σαββατόβραδου, Let's Dance, οι οποίοι θα έπρεπε να εναλλάσσουν το «γλυκό», το «λάτιν» και το «ζεστό» αποφασίζει να παρέμβει στο στυλ του συγκροτήματός του ενισχύοντάς το με τους Κρούπα και Χέντερσον. Το αποτέλεσμα μπορεί να περιγραφεί μόνο με μία λέξη: Σουίνγκ.



Benny Goodman Orchestra, Sing Sing Sing from Hollywood Hotel (1937)

Μετά από έξι μήνες παρουσίας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC το συγκρότημα του Μπένι μπορούσε πια να δώσει συναυλίες σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο οι περιοδείες αρχικά δεν έτυχαν επιτυχίας λόγω έλλειψης συντονισμού. Παρόλα αυτά το νέο χορευτικό μουσικό είδος βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα κατακτώντας σταδιακά ολόκληρο σχεδόν το αμερικανικό κοινό που λάτρευε τον σπουδαίο κλαρινετίστα.
Ο Μπένι Γκούντμαν πέρασε στην ιστορία ως "Βασιλιάς της Swing", "Πατριάρχης του Κλαρινέτου", "Ο καθηγητής ", κ.ά., διαδίδοντας τη μουσική του σε όλο τον κόσμο, με τεράστια επιτυχία. Την εποχή μάλιστα, του Νικήτα Χρουτσώφ (1962), στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ ΕΣΣΔ-ΗΠΑ, περιόδευσε στη Σοβιετική Ένωση για έξι εβδομάδες, ενώ το 1976 έδωσε συναυλίες σε Βαρσοβία, Πράγα και Βουδαπέστη. Σημαντικός ήταν επίσης ο ρόλος του στην ανάδειξη μουσικών όπως του Λάιονελ Χάμπτον ενώ η εξάπλωση της Σουίνγκ, που οφείλεται κυρίως σε αυτόν, μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα σύμβολο κατά των φυλετικών διακρίσεων, εφόσον οι ορχήστρες ήταν μεικτές. Ο άρχοντας της Σουίνγκ πέθανε πριν 22 χρόνια σαν σήμερα, 13 Ιουνίου 1986.

Προτείνουμε
-Ιστοσελίδα Μπένι Γκούντμαν: http://www.bennygoodman.com/
-Κινηματογραφική ταινία: «Τα παιδιά του Σουίνγκ»» του Τόμας Κάρτερ με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Σον Λέναρντ, Κρίστιαν Μπελ και Κένεθ Μπράνα. Η ιστορία διαδραματίζεται στη ναζιστική Γερμανία του 1939.
-Οπιτικοακουστικό υλικό: http://youtube.com/ με χρήση τη λέξης κλειδί Benny Goodman

Πηγές
http://
www.bennygoodman.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Benny_Goodman
http://www.poiein.gr/archives/351/index.html
http://www.hri.org/news/greek/eragr/2002/02-09-01_1.eragr.html#12
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_2_05/12/2004_1283530