Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

5/11/08

Στατιστικά και παράξενα των Αμερικανών Προέδρων

Άποψη του μπλε δωματίου του Λευκού Οίκου. Πηγή


-Από τους 43 Προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ, 18 ήταν Ρεπουμπλικανοί, 15 Δημοκρατικοί, 4 Ουίγοι, 4 από το κοινό σχηματισμό Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και ο πρώτος Πρόεδρος (Ουάσινγκτον) δεν ανήκε σε κανένα κόμμα.

-Με κριτήριο τον τόπο γέννησης η Πολιτεία που έχει εκλέξει τους περισσότερους Προέδρους είναι η Βιρτζίνια (8), ακολουθούν το Οχάιο (6), η Νέα Υόρκη (5), η Μασαχουσέτη (4), η Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας, και το Βερμόντ (2) και οι Νότια Καρολίνα, Νιού Χαμσάιρ, Πενσιλβάνια Κεντάκι, Νιου Τζέρσι, Αϊόβα, Μισούρι, Καλιφόρνια, Ομάχα, Τζόρτζια, Ιλινόις, Άρκανσας και Κονέκτικατ από έναν.

-Έχουν δολοφονηθεί συνολικά 4 Πρόεδροι (Λίνκολν, Γκάρφιλντ, Μακ Κίνλεϊ, Κένεντι) και έχει γίνει μία αποτυχημένη απόπειρα (Ρίγκαν).

-Κατά τη διάρκεια της θητείας τους πέθαναν συνολικά 4 Πρόεδροι (Χάρισον, Τέιλορ, Χάρντικ, Ρούσβελτ) από παθολογικά αίτια.

-Οι Τζέφερσον και Άνταμς πέθαναν το ίδιο έτος και την ίδια μέρα η οποία κατά σύμπτωση ήταν η 4η Ιουλίου (1826).

-Ο Κλίβελαντ είναι ο μοναδικός Πρόεδρος που εκλέχθηκε δύο μη διαδοχικές περιόδους (22ος και 24ος).

-Ο Χάρισον είχε την πιο σύντομη θητεία (32 ημέρες) και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ τη μακρύτερη (1933-1945).

-Ο Νίξον ήταν ο μοναδικός Πρόεδρος που παραιτήθηκε αλλά και ο μοναδικός άνθρωπος που χρήσθηκε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος σε τόσο απομακρυσμένες περιόδους (αντιπρόεδρος του Αϊζενχάουερ).

-Ο Τάιλερ είναι ο μοναδικός Πρόεδρος του οποίου παραιτήθηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο διαμαρτυρόμενο για την ανικανότητά του.

-Ο Ταφτ υπήρξε ο πιο παχύς Πρόεδρος (135 κιλά).

-Ο Μπιουκάναν ήταν εργένης, ο Κλίβελαντ ντύθηκε γαμπρός στο Λευκό Οίκο ενώ οι Γουίλσον, Τάιλερ και Ρίγκαν είχαν δύο γάμους στο ενεργητικό τους.

-Ο νεότερος Πρόεδρος ήταν ο Κένεντι και ο γηραιότερος ο Ρίγκαν.

-Οι Τζον Άνταμς και Τζον Κουίνσι Άνταμς (2ος και 6ος ) ήταν πατέρας και γιος όπως και Τζορτζ Χ. Μπους και Τζορτζ Γ. Μπους (41ος και 43ος).

-Τα ονόματα 6 Προέδρων σχετίστηκαν έμμεσα ή άμεσα με μεγάλα σκάνδαλα (Γκραντ, Χάρισον, Χάρντινγκ, Νίξον, Ρίγκαν, Κλίντον).

-O εγγονός του Αϊζενχάουερ παντρεύτηκε την κόρη του Νίξον.

-Σήμερα προστίθεται και ο Μπαράκ Ομπάμα ως πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ.

-Και για να μην ξεχνιόμαστε ο Χάρι Τρούμαν είχε εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς!


...........