Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

25/1/09

Κάππα Άλφα Θήτα

Η Kappa Alpha Theta (ΚΑΘ) είναι μια διεθνής αδελφότητα η οποία ιδρύθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1870 στο Πανεπιστήμιο DePauw της Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πληροφορία δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον εάν δεν αναφερθεί ότι πρόκειται για γυναικεία αδελφότητα και μάλιστα την πρώτη στην ιστορία με ακρωνύμια ελληνικών λέξεων.

Η χρήση ελληνικών λέξεων ή ρητών ως τίτλοι ακαδημαϊκών αδελφοτήτων στη Βόρεια Αμερική ήταν πολλή συνηθισμένη την εποχή εκείνη και ξεκίνησε από την Φι Βήτα Κάππα. Η αδελφότητα αυτή έλαβε τα αρχικά της από την ελληνική φράση «Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης» που εκφράζει σημαίνει «Η αγάπη για τη μάθηση είναι ο οδηγός της ζωή» και ιδρύθηκε στο κολέγιο William & Mary το 1776. Λόγω της συγκεκριμένης επιλογής των ελληνικών φράσεων οι αδελφότητες αυτές χαρακτηρίζονται ως «ελληνικές» (Greek-letter fraternity) και τα μέλη της, συχνά, ως «Έλληνες».

Η Κάππα Άλφα Θήτα ιδρύθηκε το 1870 με σκοπό να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις σπουδές γυναικών σε ένα κατ΄ εξοχήν ανδρικό Πανεπιστήμιο όπως το DePauw. Το συγκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα ιδρύθηκε από μεθοδιστές το 1837 και αρχικά ήταν γνωστό ως Πανεπιστήμιο Asbury λαμβάνοντας το όνομα του ιδρυτή του, μεθοδιστή αμερικανού επισκόπου Francis Asbury. Από το 1867 σπάζοντας την παράδοση φοίτησης αποκλειστικά ανδρών, άρχισε να δέχεται γυναίκες. Τη σημερινή ονομασία έλαβε το 1884 προς τιμήν του δωρητή Washington G. DePauw ο οποίος κληροδότησε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό με σκοπό της δημιουργία Μουσικής Σχολής.

Το 1870 λοιπόν τέσσερεις γυναίκες, Bettie Locke (Hamilton), Alice Allen (Brant), Bettie Tipton (Lindsay) και Hannah Fitch (Shaw), ξεκίνησαν τις προσπάθειες να δημιουργήσουν μια γυναικεία οργάνωση με σκοπό όχι μόνο την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των γυναικών να φοιτήσουν σε ανδροκρατούμενα κολέγια αλλά και την παροχή βοήθειας ώστε να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη βαθμολογία. Τα ιδρυτικά μέλη στηρίχθηκαν στα ιδανικά αυτά αλλά και στη δύναμη της Αδελφότητας μέσω της αρχής «διαρκής αφοσίωση η μία στην άλλη και στα ιδεώδη της αδελφότητας».

Η ΚΑΘ βασίστηκε στις ιδρυτικές διατάξεις δύο άλλων αδελφοτήτων με τις οποίες είχε επαφή η Bettie Locke. Επρόκειτο για την Βήτα Θήτα Πι και την Φι Γάμμα Δέλτα, μέλη των οποίων ήταν ο πατέρας και ο αδελφός της, αντίστοιχα. Η δεύτερη αδελφότητα (ΦΓΔ: Φιλότης-Γλυκυτάτη-Δυνατότητα) είχε δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 1848 και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως Φίτζι. Η ιστορία της δημιουργίας της θυμίζει πολύ τις συναντήσεις των μαθητών στην ταινία «Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών».

Η Bettie έχοντας πολλούς φίλους στην αδελφότητα, λόγω του αδελφού της, το 1867 βρέθηκε της προτάθηκε από έναν εξ αυτών να φοράει το έμβλημα της ΦΓΔ (ως μασκότ). Εκείνη αρχικά δεν αρνήθηκε αλλά είπε στον φίλο της πως δεν θα είχε αντίρρηση αν γνώριζε σε τι αποσκοπεί η οργάνωση, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να φοράει ένα σήμα χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς εκφράζουν τα αρχικά. Εκείνος, τότε, ζήτησε την άδεια από την αδελφότητα προκειμένου να την πληροφορήσει σχετικά αλλά έλαβε αρνητική απάντηση. Η Bettie θεώρησε την άρνηση αυτή εξαιρετικά μειωτική προς το άτομό της και το φύλο της.

Εκείνη τη στιγμή ήταν που αποφάσισε και ακολούθησε τη συμβουλή του πατέρα της για τη δημιουργία μιας δικής της, γυναικείας, ακαδημαϊκής αδελφότητας. Τα επόμενα τρία χρόνια συγκεντρώθηκαν τα ιδρυτικά μέλη και στις 27 Ιανουαρίου 1870 συντάχθηκε η πρώτη γνωστή επιστολή της Κάππα Άλφα Θήτα, έχοντας ήδη 22 μέλη. Οι τέσσερεις γυναίκες φορούσαν με περηφάνια το έμβλημα της «ακαδημαϊκή» κορδέλα αναπτυγμένα τα αρχικά ΚΑΠΠΑ–ΑΛΦΑ–ΘΗΤΑ .

Σήμερα η ΚΑΘ, έχοντας σχέσεις εκτίμησης με τις ανδρικές αντίστοιχες, έχει αυξηθεί και εξαπλωθεί σε 128 κολέγια με περισσότερα από 170 χιλιάδες μέλη, αναπτύσσοντας φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στην ιστοσελίδα της ΚΑΘ παρουσιάζονται πολλές γυναίκες επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί και άλλες διάσημες που εντάσσονται στην αδελφότητα. Μεταξύ αυτών η Λόρα, η Τζένα και η Μπάρμπαρα Μπους, η Σίντυ Μακ Κέιν, η Λιν Τσένι, οι οποίες ως γνωστόν έγιναν διάσημες ως σύζυγοι και κόρες προέδρων, αντιπροέδρων ή υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ. Προφανώς δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από την αδελφότητα το γούστο (για τις συζύγους) ή η κακή τύχη (για τις κόρες).

Και για την ιστορία: η Ιωάννα Στεφανόπολι αναφέρεται ως η πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εγγράφηκε το 1890 μετά από σκληρούς αγώνες ενώ το γεγονός χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τον Τύπο της εποχής. Λέγεται μάλιστα ότι συνοδευόταν από τον πατέρα της για την παρακολούθηση των μαθημάτων! Προηγούμενα είχε αιτηθεί φοίτηση στη Σχολή των Τεχνών (στη μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) η Θάλεια Φλωρά Καραβία απόφοιτος τους Ζάππειου Παρθεναγωγείου της Κωνσταντινούπολης, αλλά η απάντηση που πήρε από το ίδρυμα ήταν αρνητική επειδή ήταν γυναίκα. Έτσι σπούδασε ζωγραφική στο Μόναχο, κοντά στον Γύζη και τον Ιακωβίδη. Ακολούθως αναφέρεται η ζωγράφος, επίσης της «σχολής του Μονάχου», Σοφία Λασκαρίδου (1882-1965) ως η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, το 1901, ύστερα από αίτημά της στον τότε βασιλέα. Έτσι τελικά, καθιερώθηκε και η μεικτή φοίτηση στα Πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Πηγές
-Kappa Alpha Theta, official website
-Kappa Alpha Theta, Wikipedia
-Depauw University, official website
-Fraternities and sororities, Wikipedia

.