Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

16/7/08

Η Εγίρα της Ουμ Καλσούμ

Αρχή της χρονολογίας για τους Μουσουλμάνους αποτελεί η Εγίρα, δηλαδή η ημέρα που ο Μωάμεθ προκειμένου να σωθεί, αλλά και να διαδώσει τη θρησκεία του, εγκατέλειψε την πολυθεϊστική Μέκκα για να φτάσει στη Μεδίνα. Αυτά έγιναν στις 16 Ιουλίου του έτους 622. Η Έξοδος αυτή σηματοδότησε την παγκόσμια ιστορία, θετικά και αρνητικά. Θα μας δοθεί όμως η ευκαιρία στο μέλλον να αναφερθούμε σε όλα αυτά που ακολούθησαν τη μέρα αυτή.

Επί του παρόντος, επειδή οι «Γεφυρισμοί» διακρίνονται και για την πολυπολιτισμικότητά τους, για τη μέρα αυτή επιλέχθηκε ένα βίντεο αφιερωμένο στη μεγαλύτερη τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου, την Αιγύπτια Ουμ Καλσούμ (1904;-1975) και αλλού ως Κουλσούμ. Οι Άραβες συνηθίζουν να λένε πως πάνω από αυτήν υπάρχει μόνο ο Θεός, άλλοι την χαρακτηρίζουν ως Γκρέτα Γκάρμπο των αραβικού κόσμου και ο Μάνος Χατζιδάκις την κατέτασσε στις 5 καλύτερες φωνές παγκόσμια.

Αφήνω τις λέξεις, παραθέτοντας σχετικά links όπου μπορείτε να διαβάσετε και για το Θεό των Αράβων και για Εκείνην που βρίσκεται κάτω από Αυτόν και ένα βίντεο με το «αστέρι» της Ανατολής: την Ουμ Καλσούμ. Να υποπτευθώ ότι ο ρυθμός θα σας είναι οικείος;






Πηγές
Μωάμεθ


Umm Kulthum (πλήρης βιογραφία στην αγγλική)