Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

6/8/08

Όλιβερ Χάρντι (Μέρος 2ο)

Ο γάμος του με την Μιρτλ τελικά έλαβε τέλος το 1936. Την εποχή εκείνη σε αναμονή διευθέτησης κάποιων συμβολαίων μεταξύ του Λόρελ και της εταιρείας του Χαλ Ρόουτς, ο Χάρντι δημιουργεί με τον Χάρι Λάνγκτον την ταινία «Ζηνοβία» (1939). Πρόκειται για μια κωμωδία που έγινε γνωστή και με τους τίτλους «Οι ελέφαντες ποτέ δεν ξεχνούν» ή «Είναι πάλι άνοιξη» και η μουσική της έχει γραφτεί από τον ίδιο συνθέτη που έγραψε το πασίγνωστο «Τραγούδι του Κούκου» που ακούγεται στις ταινίες των Λόρελ και Χάρντι, τον Μάρβιν Χέιτλι. Τελικά οι αχώριστοι πια ηθοποιοί αποφασίζουν και παίρνουν δάνειο για την ταινία «The Flying Deuces» ενώ ο Χάρντι γνωρίζεται με την Βιρτζίνια Λούσιλ Τζόουνς ένα κορίτσι που δούλευε ως φροντιστής στο συνεργείο τους, την ερωτεύεται και την επόμενη χρονιά παντρεύονται για να ζήσουν ευτυχισμένα μέχρι το τέλος της ζωής του.



Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει ήδη στην Ευρώπη και οι δυο συνεργάτες υποστηρίζουν τον United Service Organizations, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο ρόλος του οποίου μέχρι σήμερα είναι η παροχή ηθικής-κοινωνικής πρόνοιας και αναψυχής στον αμερικανικό στρατό. Επίσης παράγουν τις ταινίες «A Chump at Oxford» και «Saps and Sea». Στην πρώτη μάλιστα από αυτές παραδόξως -πλην τεχνηέντως- οι ρόλοι «ισχυρού και αδύναμου» μεταξύ του κινηματογραφικού ζευγαριού αναστρέφονται!




Το 1941 ο Χάρντι πάντα με το Λόρελ διακόπτουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία Ρόουτς συνεχίζοντας με την «Τουέντιθ Σέντσουρι Φοξ» και αργότερα με την «Μέτρο Γκόλντουιν Μάγιερ». Παρόλο που τα οικονομικά τους ήταν καλύτερα οι νέες εταιρείες έφεραν πτώση της ποιότητας των ταινιών κυρίως επειδή δεν μπορούσαν να είχαν οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο.

Έξι χρόνια (1947) αργότερα περιόδευσαν στη Μεγάλη Βρετανία όπου η υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε ήταν πολλή θερμή και μαζική ενώ οι βασιλείς τους τίμησαν ιδιαίτερα. Έτσι επισκέφθηκαν και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία, και τις Σκανδιναβικές. Ο βιογράφος του Χάρντι, Τζον Μακ Κέιμπ, αναφέρει ότι το κωμικό ντουέτο εξακολουθούσε να εμφανίζεται μέχρι το 1954 στη Μεγάλη Βρετανία.



Συνεχίζεται