Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

14/5/09

Γιατί η γάτα τρώει το ποντίκι

Πηγή

Ένα παραμύθι από τη Νιγηρία
..
Τα παλιά χρόνια ο Άνσα βασίλευε στην Καλαμπάρ επί 50 ολόκληρα χρόνια. Σαν βασιλιάς που ήταν είχε και βοηθητικό προσωπικό. Οικονόμος του υπήρξε μια γάτα πολλή πιστή ενώ το παιδί για όλες τις δουλειές ήταν ένας ποντικός. Ο βασιλιάς ήταν πολύ αυταρχικός και σκληρός άνθρωπος αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε καθόλου να λατρεύει και εμπιστεύεται την οικονόμο του που την είχε πολλά-πολλά χρόνια υπεύθυνη στην αποθήκη.

Ο ποντικός από την άλλη μεριά, ήταν πολύ φτωχός και ο φουκαράς όταν αγάπησε ένα από τα κορίτσια του υπηρετικού προσωπικού ντρεπόταν να την πλησιάσει έτσι απένταρος. Έτσι είδε κι αποείδε και σκέφτηκε να βάλει χέρι στην αποθήκη του βασιλιά. Μια νύχτα λοιπόν, αποφάσισε να ανοίξει μια τρύπα στη σκεπή της αποθήκης. Δεν δυσκολεύτηκε και πολύ. Μια τόση δα τρυπούλα άνοιξε. Ήταν βλέπετε τόσο μικροκαμωμένος και δεν του πήρε ώρα. Γρήγορα γρήγορα άρπαξε καλαμπόκι και αχλάδια, τα φορτώθηκε, και πήγε στην αγαπημένη του.

Στο τέλος του μήνα, όταν η γάτα έκανε απογραφή στα καλούδια της βασιλικής αποθήκης διαπίστωσε ότι λείπουν πράγματα! Και τι πράγματα! Καλαμπόκι και αχλάδια! Ο βασιλιάς θύμωσε πολύ και ζήτησε από την γάτα να ερευνήσει την υπόθεση. Η οικονόμος όμως δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς και πότε έκαναν φτερά τα τρόφιμα. Μέχρι που μια μέρα μια από τις φίλες της την πληροφόρησε ότι ο ποντικός έκλεψε καλαμπόκι και το πήγε δώρο σε ένα κορίτσι.

Όταν η γάτα ενημέρωσε τον Άνσα εκείνος κάλεσε την αγαπημένη του ποντικού μπροστά του, πριν από αυτόν, και τη μαστίγωσε. Ο ποντικός παραδόθηκε στη γάτα για να τιμωρηθεί ενώ το ζευγάρι διώχθηκε δια παντός από το παλάτι. Η γάτα όμως είχε θυμώσει τόσο πολύ που σκότωσε τον ποντικό και τον έφαγε για να μην υπάρχει ούτε το πτώμα του. Από τότε λοιπόν, κάθε φορά που μια γάτα συναντά ένα ποντίκι το σκοτώνει και το τρώει. [Πηγή]

Ηθικό Δίδαγμα: Ποτέ μην ανοίγεις μια τρύπα μόνος σου για να κλείσεις προσωρινά μια άλλη τρύπα. Δεν θα προλάβεις να το χαρείς.

Επιθύμιο: Εκλογές πλησιάζουν και θα ξαναπλησιάζουν όπως φαίνεται σε λίγους μήνες. Ας μην τους αφήσουμε, ξανά, μόλις μας βλέπουν να μας καταβροχθίζουν. Ας μην κοιτάξουμε μόνο το σπιτικό μας.

Σημείωση: Το επιμύθιο δεν μας φτάνει. Το επιθύμιο όμως περιέχει όραμα. Ακόμη.
.