Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

14/6/08

Πιστή στο ραντεβού

Την ώρα που φαίνεται πως ολόκληρο το Euro 2008 έχει συνομωτήσει προκειμένου να διοργανωθεί φέτος μια από τις πιο βαρετές γιορτές των τελευταίων ετών, μια ομάδα κάνει την εμφάνισή της.
Όταν όλοι οι υπόλοιποι κοιτάζουν τις άμυνες, κοιτάζουν να κρατήσουν το αλώβητο πίσω και "ό,τι βγει" μπροστά, η Ολλανδία αποδεικνύει για ποιο λόγο είναι ίσως η πιο συνεπής Εθνική Ομάδα των τελευταίων πέντε μεγάλων διοργανώσεων.

Παίζει απλό ποδόσφαιρο. Κατ' επέκταση μαγικό. Η άμυνα δεν εξασφαλίζει το μηδέν και ότι κάνουν οι επιθετικοί αλλά η άμυνα "γίνεται" επίθεση ώστε η επίθεση να μπει στην περιοχή πριν καν η μπάλα φτάσει σε αυτήν. Γρήγοροι, δυνατοί, τεχνίτες και με πάθος οι Ολλανδοί μας δείχνουν ότι 20 χρόνια μετά το θαυμάσιο γκολ του προπονητή τους, πλέον, Μάρκο Φαν Μπάστεν, είναι έτοιμοι να κάνουν την υπέρβαση.

Και να μην την κάνουν, στο τέλος του Ευρωπαϊκού όλοι για αυτούς θα μιλάνε. Και όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για όλους εκείνους που βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το επίπεδο το Ολλανδικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή:

1988: Πρωταθλητές Ευρώπης
1992: Ημιτελικά Ευρωπαϊκού
1994: Προημιτελικά Μουντιάλ
1996: Προημιτελικά Ευρωπαϊκού
1998: Ημιτελικά Μουντιάλ
2000: Ημιτελικά Ευρωπαϊκού
2004: Ημιτελικά Ευρωπαϊκού

Σε 16 χρόνια κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα Ευρώπης και έφθασαν: τρεις φορές στα ημιτελικά του Euro, μια φορά στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μια φορά στα προημιτελικά του Euro και μια φορά στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και μην ξεχνάμε ότι έχουν να δείξουν τους: Μάρκο φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ, Ρόναλντ Κούμαν, Ρόναλντ και Φρανκ ντε Μπουρ, Μαρκ Όφερμαρς, Πάτρικ Κλάιφερτ, Ντένις Μπέργκαμπ, Έντγκαρ Ντάβιντς, Κλάρενς Ζέεντορφ, Γιάπ Σταμ, Φιλίπ Κοκού, Ρουντ φαν Νίστελροϊ, Ράφαελ φαν ντερ Φαρτ, Άριεν Ρόμπεν, Ρόμπιν φαν Πέρσι, Γουέσλι Σνάιντερ, Έντβιν φαν ντερ Σαρ, Ντιρκ Κάιτ, Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ.