Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

8/3/09

Μάρτης γδάρτης και … Νεοδημοκράτης

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
Σήμερα εορτάζεται παγκόσμια η ημέρα
της Γυναίκας. Η γυναίκα των Γεφυρισμών
σας παρακαλεί να μην της ευχηθείτε για
τη συγκεκριμένη «εορτή» δεδομένου ότι
δεν ανήκει σε καμία ειδική κατηγορία
πολιτών ώστε να χρήζει υποστήριξης
αλλά ούτε είναι … νόσος προς καταπολέμηση.



Ο τίτλος, σωστά καταλάβατε, προέρχεται από την γνωστή παροιμία η οποία για την ακρίβεια συνεχίζει ως «…κακός παλουκοκαύτης». Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι από τον Μάρτη του 2004 μέχρι σήμερα υπήρξε μια ταύτιση των εννοιών. Έτσι, κι επειδή η φτώχεια θέλει καλοπέραση, σκεφτήκαμε να το «γιορτάσουμε» με ένα βουλγαρικό παραμύθι που εξηγεί για ποιο λόγο ο Μάρτης έχει 31 ημέρες. Βέβαια στο τέλος δεν σας κρύβουμε, ότι μας καταθορύβησε αυτή η παράδοση των γειτόνων.

Στη Βουλγαρία η 1η Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης και ο μήνας προσωποποιείται ως Μπάμπα Μάρτα, μια γριά καμπουριασμένη, μυστήρια και απρόβλεπτη που αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Κυκλοφορεί πάντα με τον αδελφό της, τον κουτσοφλέβαρο, ο οποίος μονίμως είναι διψασμένος και ψάχνει να πιει έστω και μια σταγόνα νερό.

Τα παλιά χρόνια ο Μάρτης είχε μόνο 28 μέρες και τις άλλες τρεις του τις είχε πάρει ο Φλεβάρης. Μια χρονιά λοιπόν, την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, ο ήλιος έλαμπε. Ήταν μια τόσο όμορφη μέρα ώστε μια ηλικιωμένη γυναίκα αποφάσισε να βγάλει τα ζωντανά της να βοσκήσουν πριν την ώρα τους. Τότε η Μπάμπα Μάρτα αναρωτήθηκε: «Γιατί το έκανε αυτό; Εν τέλει κι αυτή γυναίκα δεν είναι σαν κι εμένα; Γιαγιά προς γιαγιά λοιπόν. Τι θα μου κάνει;».

Έτσι η Μπάμπα Μάρτα έστησε καρτέρι και παρακολουθούσε τη γυναίκα μέχρι να φτάσει στην πλαγιά του βουνού με τα ζώα της. Τότε φώναξε τον αδελφό της τον Φλεβάρη κι άρχισε τις δοσοληψίες: «αδελφέ, τώρα είναι η σειρά σου να με ξεχρεώσεις για το κρασί που μου κλέβεις. Δάνεισέ μου τρεις μέρες από τις δικές σου ώστε να σκοτώσω τη γριά που με γελοιοποίησε, βγάζοντας πριν την ώρα τους τα κατσίκια να βοσκήσουν» του είπε, κι εκείνος θεωρώντας χαζομάρες τις απειλές της, της έδωσε αυτό που ήθελε.

Κι έγινε χαλασμός. Η Μάρτα έριξε καταιγίδα πάνω στο βουνό, και χιόνι και παγωμένους αέρηδες. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες ο καιρός μαινόταν κυριολεκτικά. Και η δύστυχη η γριά πάγωσε κι όταν το κρύο έφτασε στην καρδιά της πάγωσε και το αίμα της και έγινε πέτρα. Τότε μόνο καταλάγιασε ο θυμός της Μάρτα κι άφησε τον καιρό να κοπάσει και τον ήλιο να χαμογελάσει.

Οι χωρικοί είχαν ανησυχήσει για την τύχη της ηλικιωμένης γυναίκας μέσα στη χιονοθύελλα. Έτσι όταν βγήκε ο ήλιος έτρεξαν να την αναζητήσουν. Την βρήκαν όμως πετρωμένη κι από κάτω της να αναβλύζει νερό. Και τους προκάλεσε τόση ευθυμία αυτό που αντίκρισαν, ώστε από τα γέλια δεν μπορούσαν να σκύψουν να πιουν νερό που το είχαν τόση ανάγκη μετά από τόσες ώρες ανάβαση και ψάξιμο.

Έτσι η Μπάμπα Μάρτα πήρε την εκδίκησή της από την τολμηρή γριά… γελώντας τελευταία! Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Μάρτης έχει 31 ημέρες και ο Φλεβάρης 28. Γιατί όπως καταλάβατε η πονηρή Μάρτα δεν επέστρεψε ποτέ τα δανεικά!

Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ: Λέτε να μας τύχει και εμάς κανένα τέτοιο κακό;

ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ επιλέχθηκε συμβολικά λόγω τίτλου και χρωμάτων από τα έργα του αγαπημένου Βίνσεντ βαν Γκογκ: Ψαρεύοντας την Άνοιξη του (1887).

Απόδοση – Μετάφραση στην Αγγλική: Paraskeva Armstrong, Moni Sheehan
Απόδοση στην Ελληνική: α.μ.
.