Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

14/4/09

Αλεπουδάνθρωποι

Franz Marc, Blue-Black Fox, 1911, Von der Heydt-Museum, Wuppertal.

Λαός ολόκληρος Δαιμόνων είναι οι Ιάπωνες Κιτσούνε, που τυραννάνε τους ξεμοναχιασμένους ανθρώπους με λογής λογής κόλπα. Στα καλά τους είναι κανονικές αλεπούδες και κανείς δεν μπορεί να τους ξεχωρίσει από τα πονηρά ζώα. Στα κακά τους μεταμορφώνονται κατά το κέφι τους.

Πότε γίνονται όμορφες γυναίκες και ξεπλανεύουν τους άντρες, πότε ώριμοι κι ωραίοι άντρες, που ξεπλανεύουν τις κοπέλες, πότε λουλούδια, δέντρα, ποτάμια, πηγές, που ξεγελάνε τα κορίτσια και πότε —στα άγριά τους— αλεπουδάνθρωποι: άντρες ή γυναίκες με κάποιο απομεινάρι αλεπούς απάνω τους.

Πάντως ποτέ δεν γίνονται γριές ή γέροι. Οι Κιτσούνε έχουν δικό τους τρόπο να σκέφτονται και κανείς ποτέ δεν ξέρει πώς να τους αντιμετωπίσει. Μπορεί ν’ αγριέψουν ξαφνικά και να καταξεσκίσουν τον άνθρωπο που έλαχε μπροστά τους. Μπορεί πάλι να τον γεμίσουν χάδια και φιλιά.

Μπελάς μεγάλος είναι οι Κιτσούνε. Ένα καλό κάνουν μονάχα: καμιά φορά σμίγουν με ανθρώπους και γεννούν Κιτσουνάκια, που αν και έχουν όλες τις μαγικές τους δυνάμεις, είναι άνθρωποι κανονικοί. Αυτοί γίνονται ξακουστοί πολεμιστές και σοφοί και καλλιτέχνες.
.
Από την Εγκυκλοπαίδεια των Τεράτων του Γιώργου Μπλάνα
.