Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

22/3/11

Βλέμμυαι, οι Λίβυοι

Από την «Εγκυκλοπαίδεια των Τεράτων»


Έργο του διακεκριμένου Λίβυου ζωγράφου Mohmmad Bin lamin

Στ΄ ανατολικά, εκεί που τριγυρίζουν οι νομάδες, η γη της Λιβύης είναι ίσιωμα κι όλο άμμος μέχρι τον ποταμό Τρίτωνα. Όσο προχωράει όμως προς τη Δύση, γεμίζει βουνά και δάση κι αγριεύει κι αρχίζουν τα φίδια τα μεγάλα και τα λιοντάρια κι οι ελέφαντες κι οι αρκούδες κι οι Βλέμμυαι, αυτοί που έχουν τα μάτια τους στο στήθος…» έγραψε ο Ηρόδοτος κι ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε στον κόσμο αυτή η παράξενη φυλή. Ύστερα ήρθε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και είπε πως δεν έχουν καθόλου κεφάλι, αλλά όλα, μύτη, μάτια, φρύδια, στόμα, αυτιά, στο στήθος.

Τον 7ο αιώνα, έπιασε ο Άγιος Ισίδωρος απ’ τη Σεβίλλη κι έγραψε στο μεγάλο ετυμολογικό λεξικό του πως «Θρυλείται ότι οι Βλέμμυαι της Λιβύης γεννιούνται δίχως κεφάλια, με μάτια και στόμα στο στήθος ή δίχως λαιμό, οπότε τα μάτια τους βρίσκονται στους ώμους…».

Το διάβασε ο ταξιδευτής Σερ Τζων Μάντεβιλ τον 14ο αιώνα κι έψαξε και τους βρήκε σ΄ ένα νησί της Ανατολής. Αυτοί όμως είχαν μάτια στους ώμους και στόμα στη μέση του στήθους. Ήρθε κι ο Σαίξπηρ αργότερα να συμπληρώσει πως είναι ανθρωποφάγοι. Έκτοτε κυκλοφόρησαν φήμες πως υπάρχει και μια ράτσα με κανονικά κεφάλια, που όμως μπορούν να τα βγάζουν και να τα κρατούν παραμάσχαλα.

Σκέψεις
Αυτά τα μάτια στο στήθος δεν είναι και τόσο ασήμαντο πράγμα, έστω και στα παραμύθια. Μόνο έτσι μπορούν μέχρι σήμερα να επιβιώνουν ανάμεσα σε αρπακτικά. Μπορεί ακόμη, κι αυτή η ικανότητα, να κρατούν παραμάσχαλα τα κεφάλια τους, να τους κάνει να μην φοβούνται τα σιδερένια, βρώμικα πουλιά.

Αξίζουν
-Mohmmad Bin lamin: Ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης
-Παρουσίαση των, μοναδικής τεχνοτροπίας, έργων του Mohmmad Bin lamin
-Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη