Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

7/10/07

Γκρεμίζω γιατί μετακομίζω…

Όψη του μνημείου της Αρεοπαγίτου αρ. 17
Πηγή: areopagitou17.blogspot

… στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό είναι το πολιτιστικό θέμα των ημερών, το οποίο μπορεί και "να τους χρειαζόταν" για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία. Ωστόσο το σημαντικό νέο που προκύπτει από την εν λόγω μετακόμιση δεν είναι η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά ότι το κράτος μας αρχίζει να νοικοκυρεύεται και να αποκτά συνέχεια!

Πράγματι από τις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού κ. Λιάπη είναι ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, αρχής γενομένης από την υλοποίηση της απόφασης του κ. Βουλγαράκη για την κατεδάφιση της πολυκατοικίας επί της οδού Αρεοπαγίτου αρ. 17.
Η υπογραφή, για το ανοσιούργημα αυτό, τέθηκε πρόσφατα παρ΄ όλες τις πολλές φωνές διαμαρτυρίας και ενώ η Βουλή είχε διαλυθεί. Το κριτήριο, για την επιλογή αυτή, φυσικά και δεν σχετίζεται με κάτι αρχαιοελληνικό. Aντίθετα μάλιστα είναι άκρως νεοελληνικό: το μνημείο της Αρεοπαγίτου 17 -γιατί περί τέτοιου πρόκειται- παρεμποδίζει τη θέα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης προς τον Ιερό Βράχο!

Η τετραώροφη πολυκατοικία χρονολογείται από το 1930 και αποτελεί έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Καρδαμίτση-Αδάμη στο κτίριο, που κοσμείται από ανάγλυφες παραστάσεις γυναικείων μορφών, ψηφιδωτά, κ.ά, διαπιστώνονται οι επιδράσεις της Art-Deco.

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Λιάπης παρακάμπτοντας το ζήτημα της Αρεοπαγίτου 17, θεωρώντας προφανώς ότι το θέμα έληξε, περιορίζεται σε δηλώσεις "νοικοκυρέματος" όπως: «θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη διευκόλυνση των περίοικων και περιπατητών της Διονυσίου Αεροπαγίτου κατά την περίοδο της μεταφοράς» και «Πρωταρχικό μέλημα όλων μας είναι η ασφαλής μεταφορά των αντικειμένων».

Λέτε τελικά το γκρέμισμα του μνημείου της Αρεοπαγίτου να διευκολύνει και τη μετακόμιση;

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση προς τον υπουργού πολιτισμού, στις 2 Οκτωβρίου, ως έσχατη κίνηση για τη διάσωση του μνημείου.

Βέβαια και η δική μας ερώτηση προς τον υπουργό έχει να κάνει ακριβώς με τις προθέσεις του για την εξασφάλιση απρόσκοπτης θέας προς τον Ιερό Βράχο. Ερωτάται λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός εάν προτίθεται να υποστηρίξει την κατεδάφιση των πολυώροφων πολυκατοικιών που μας εμποδίζουν να βλέπουμε την Ακρόπολη, ακόμη και από αυτό το ίδιο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι οποίες επιπλέον δεν χαρακτηρίζονται για το ρυθμό τους, αλλά για την απέραντη ασχήμιa τους …

Δείτε και υποστηρίξτε τις σημερινές δράσεις