Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

8/10/07

Μια υπογραφή που τα λέει όλα…Αυτό το μίνι-διαφημιστικό αυτοκόλλητο το βρήκαμε κολλημένο σε κολώνα της ΔΕΗ επί της οδού Θηβών στο Αιγάλεω, το πρόσφατο καλοκαίρι. Βέβαια δεν έχει καμιά πρωτοτυπία εκτός από την υπογραφή: ΕΛΛΗΝΑΣ.

Ο οικονομικός ρατσισμός φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη συνείδηση των Ελλήνων, που επιμένουν να αγνοούν των παράμετρο «πολιτική εξουσία».

Από την άλλη μεριά η εγκληματικότητα έχει συνδεθεί στη συνείδησή μας με τους μετανάστες, ώστε οι πράξεις τους όχι μόνο να μην προβληματίζουν αλλά να λειτουργούν ως καθαρτήριο της δικής μας παραβατικότητας.

Έτσι και ο άνθρωπος αυτός, του οποίου τα προσωπικά στοιχεία συνοψίζονται σε μια λέξη, θεώρησε σωστό να ξεκαθαρίσει τη θέση του: είναι Έλληνας μάστορας. Το οποίο μεταφράζεται: «μη φοβάστε ξέρω τη δουλειά και δεν θα σας κλέψω, ούτε θα σας σκοτώσω».

Τώρα, το αν θα είναι συνεπής, αν θα προσφέρει αυτά που πληρώσαμε, αν θα μας κόψει απόδειξη ή αν απασχολεί ανασφάλιστους μετανάστες ως βοηθούς είναι άλλη υπόθεση. Μια αμιγώς ελληνική υπόθεση...