Πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών ο Μιχαήλ Πέτροβιτς Μίνιν, ο λοχίας που σήκωσε τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ, στις 30 Απριλίου 1945. Λέγεται ότι επειδή ο Ιωσήφ Στάλιν επιθυμούσε η κόκκινη σημαία να υψωθεί στη Γερμανική Βουλή πριν την 1η Μαΐου, οι ανώτεροι αξιωματικοί του σοβιετικού στρατού έδωσαν εντολή στους στρατιώτες να αναρτήσουν οποιοδήποτε κόκκινο πανί στο Ράιχσταγκ τη στιγμή ακριβώς που θα θεωρούσαν κερδισμένη τη μάχη του Βερολίνου.
Όταν όλα έδειχναν πια ότι το Γ΄ Ράιχ είχε χάσει το «παιχνίδι», ο 27χρονος λοχίας Μίνιν, μαζί με άλλους τέσσερεις, επίσης λοχίες, προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ράιχσταγκ αλλά βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες. Μετά από προσπάθειες κατόρθωσαν να μπουν στο κτίριο και παρά τον καταιγισμό πυρών, με τα οποία τους υποδέχθηκαν οι Γερμανοί στρατιώτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί, έφθασαν στη στέγη όπου επιχείρησαν να υψώσουν το κόκκινο ύφασμα στο γυναικείο άγαλμα που συμβόλιζε τη Γερμανία. Η αυτοσχέδια σημαία ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να συγκρατηθεί με κανέναν τρόπο. Τότε ένας από την ομάδα παρατήρησε ότι το άγαλμα φορούσε στέμμα το οποίο τελικά χρησιμοποιήθηκε ως υποστήριγμα για την ύψωσή της, γεγονός που έκανε τα ναζιστικά στρατεύματα να διαγράψουν και τις τελευταίες ελπίδες τους.
Η φωτογραφία που θεωρείται από τις σημαντικότερες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ανήκει στο σοβιετικό φωτογράφο του πρακτορείου TASS (Εβραίος, ουκρανικής καταγωγής), Γεβγιένι Χαλντέι, αλλά δεν απαθανατίζει το πραγματικό γεγονός με τον Μίνιν.
Η φωτογραφία λήφθηκε σε δεύτερο χρόνο, στις 2 Μαΐου 1945, όταν οι Γερμανοί βγήκαν από το Ράιχσταγκ κρατώντας λευκή σημαία. Σε αυτήν επιλέχθηκαν δύο στρατιώτες με πολιτικά μάλλον κριτήρια. Ο ένας είναι ο Γεωργιανός Μέλιτων Καντάρια που επιλέχθηκε για να τιμηθεί ο Ιωσήφ Στάλιν, και ο άλλος που τον βοηθά είναι ο Μιχαήλ Γιεγκόροβ. Ωστόσο και αυτή η πρώτη έκδοση, ρετουσαρίστηκε καθώς από το πρακτορείο TASS διαπιστώθηκε ότι ο Γιεγκόροβ φορά δύο ρολόγια, δείγμα δηλαδή προηγηθέντος «πλιάτσικου». Έτσι μετά από σχετική επεξεργασία κατέληξαν στη δεύτερη.
Επίσης χθες, σε ηλικία 88 ετών, έφυγε από τη ζωή ο σερ Έντμουντ Πέρσιβαλ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη «μύτη» του κόσμου, στο Έβερεστ των Ιμαλαΐων, το 1953 μαζί με τον ντόπιο Σέρπα (=οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι (Νεπάλ).
Ο Χίλαρι γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1919 σε μια μικρή φάρμα στο Όκλαντ της Ν. Ζηλανδίας. Ο πατέρας του ήταν εκδότης, αρθρογράφος και μελισσοκόμος και η μητέρα του δασκάλα. Υπήρξε μέτριος μαθητής, αλλά αγαπούσε ιδιαίτερα τα βιβλία που είχαν σαν θέμα τις εξερευνήσεις ενώ του άρεσε από μικρό παιδί να περπατά και να αναρριχάται. Πριν την κατάκτηση των Ιμαλαΐων είχε φθάσει στην υψηλότερη κορυφή της πατρίδας του (Μάουντ 'Ολιβερ) και στις Άλπεις.
Το παρασκήνιο αυτής της πρωτιάς αφορά στο ποιος τελικά ήταν ο πρώτος από τους δύο ορειβάτες που πάτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Ο Χίλαρι για πρώτη φορά έσπασε τη σιωπή του γύρω από ζήτημα, λίγα χρόνια μετά το θάνατο του συντρόφου του (1986) στο βιβλίο του «View from the Summit» (1999), όπου αναφέρει μεν ότι βρισκόταν ένα βήμα μπροστά αλλά ότι είναι αδύνατο στο βουνό να υπολογίσεις ποιος είναι ο πρώτος. Σε άλλες δηλώσεις του, διαπίστωνε ότι εκείνος ήταν λίγο πιο πίσω από τον Νοργκάι. Τελικά, σεμνός και ευγενής όπως ήταν παρέμεινε να δηλώνει ότι ανέβηκαν μαζί χωρίς να κρύβει την έκπληξή του για το ενδιαφέρον του κοινού στο θέμα αυτό.
Πηγές
http://www.famouspictures.org/
http://en.wikipedia.org/
http://el.wikipedia.org/
http://www.in.gr/
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/01/10/edmund.hillary.ap/index.html
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=13576&m=Y11&aa=1 http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=13825&m=S11&aa=1
http://www.theage.com.au/articles/2006/05/24/1148150284836.html