Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

22/1/08

Τζούτζου τώρα στο ... Μαξίμου


Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ξεκίνησε το «Κόπα Άφρικα», ή όπως προτιμά να το αποκαλεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, Κύπελλο Αφρικανικών Εθνών, στην Γκάνα που είναι ίσως και η πιο φτωχή οικοδέσποινα θεσμού στην ιστορία. Οι 22 ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων 16 που ήταν στους πάγκους, είναι ταυτόχρονα και οι πιο πλούσιοι Αφρικανοί πολίτες.
Αυτοί λοιπόν οι «μαύροι κύριοι», όπως έλεγε ένας μικρός στον πατέρα του σήμερα στον δρόμο, αντιπροσωπεύουν την ελπίδα κάθε ανθρώπου ο οποίος έχει την τύχη και συνάμα την ατυχία να γεννηθεί στην «Μαύρη Ήπειρο», την ήπειρο δηλαδή που γεννά, πραγματικούς ανθρώπους, μακριά από τα «ροζ» DVD της δικής μας καθημερινότητας, μακριά από τις κακοτοπιές της πλατείας Ομονοίας, Βάθη κ.ά.
Στο «Κόπα Άφρικα», λοιπόν, υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που ξεχωρίζουν φέροντας την πολιτιστική «πινελιά» της ηπείρου αυτής. Ας πούμε, πώς θα σας φαινόταν αν αντί για κασκόλ και πανό, ένας οπαδός της αντίπαλης ομάδας έφερνε ένα μαγεμένο βάζο στο γήπεδο για να υποστηρίξει την ομάδα του; Προσέξτε… μπορεί να κρύβει πολλά αυτό το βάζο!
«Ένα βάζο βαμμένο στα χρώματα της Γκάνας το οποίος μέσα έχει φύλλα και διάφορα υγρά. Είναι για να κρατάει τα κακά πνεύματα μακριά»! Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Κότζο Σαακά, Γκανέζος οπαδός και «ηγέτης» μιας μερίδας φίλων της διοργανώτριας του Κόπα Άφρικα 2008, υποστηρίζει πως το βάζο που είχαν μαζί τους ήταν εμποτισμένο με την μαγεία «juju»!
Το Τζούτζου είναι ένα είδος μαγείας που διώχνει μακριά τον Διάβολο. Και πώς να μην πιστέψει κάτι τέτοιο ένας απλός οπαδός, όταν το πιστεύει και το ακολουθεί πιστά ο Ελ-Χατζ Αντζορίν Μουσαράφ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Μπενίν!
«Το Τζούτζου λειτουργεί! Αυτοί που λένε πως δεν λειτουργεί, δεν ξέρουν τι λένε», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του ποδοσφαίρου της αφρικανικής χώρας και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξέρεις σε ποιον μάγο πηγαίνεις. Όταν γνωρίσεις τον σωστό άνθρωπο τότε θα ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Και θα δράσεις κατάλληλα ώστε να γυρίσεις τα πάντα υπέρ σου, αν αυτό που είδε ο «άνθρωπος Τζούτζου» ήταν αρνητικό»!


Το σπίτι των Τζούτζου στη Χρυσή Ακτή. Γκραβούρα της βικτοριανής εποχής (1873)

Το Τζούτζου περιγράφει την δύναμη και την επιρροή που έχει στην ζωή των ανθρώπων ένα αντικείμενο. Για να καταλάβετε καλύτερα, όπως λέμε το κοκαλάκι της νυχτερίδας ή το λαγοπόδαρο, στην Αφρική έχουν… το χέρι της μαϊμούς! Μόνο ένας «μάγος Τζούτζου» μπορεί να αντλήσει ενέργεια από ένα αντικείμενο και να το κάνει να έχει θετικό ή αρνητικό Τζούτζου. Λέγεται πως τον 19ο αιώνα, στην Αφρική, οι «μάγοι Τζούτζου» γιάτρευαν ακόμη και σπασμένα πλευρά χρησιμοποιώντας αυτή την δύναμη. Όπως είναι φυσικό αποδεικτικά στοιχεία δεν υπάρχουν για τα θεραπευτικά αποτελέσματά του.
Βέβαια και για τα DVD δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία κι όπως αντιλαμβάνεστε η έλλειψη αυτή δεν είναι απαγορευτική για τη δοκιμή του Τζούτζου από το Μαξίμου, αντίθετα μάλιστα…

Φωτ.: ΑΠΕ και wikipedia