Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

31/8/08

Κυράσπρη

Satan II, G.H. Giger, ακρυλικό σε χαρτί, 1976


Ο Αύγουστος σήμερα τελειώνει. Μαζί του και το αφιέρωμά μας στην Κίνα. Ο επόμενος μήνας θα είναι, φυσικά, αφιερωμένος στη Ρωσία. Όχι μόνο για να κάνουμε πρόβα στο κρύο αλλά κι επειδή είναι στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε και το ζωγράφο. Άλλωστε οι περισσότεροι θα καταλάβατε ήδη ότι τα έργα που θα πλαισιώσουν τα ρώσικα τερατάκια θα είναι του Βασίλι Καντίνσκι.

Και επιμένουμε να παρουσιάζουμε τα τερατάκια με έργα μεγάλων ζωγράφων επειδή η τέχνη έχει το θαυμαστό προνόμιο να μπορεί να μετατρέπει την φρίκη σε ομορφιά εκφράζοντάς την καλλιτεχνικά. Ο πόνος, όταν του δίνεται ρυθμός και μέτρο, γεμίζει το πνεύμα με μια γαλήνια χαρά. Έτσι δήλωνε, τουλάχιστον, ο Σαρλ Μπωντλέρ που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 141 χρόνια. Ας δούμε όμως το τελευταίο τέρας από την Κίνα. Την πεντάμορφη Κυράσπρη.

Μια πανέμορφη αρχόντισσα Κινέζα είναι η Δαιμόνισσα Κυράσπρη, που φέρνει θάνατο μαύρο κι άραχλο. Άσπρο σαν το γάλα είναι το δέρμα της, κόκκινα σαν κεράσια τα χείλια της, λεπτή σαν δαχτυλίδι η μέση της, και φοράει πάντα άσπρα. Πίσω της έρχεται μια υπηρέτρια ντυμένη στα γαλάζια, μα δεν είναι υπηρέτρια, είναι ένα γαλάζιο ψάρι, κι η Κυράσπρη ένας κάτασπρος πύθωνας.

Αφιέρωμα στην Κίνα, ως χώρα του μήνα, με ένα Τέρας-Κινέζο από την Εγκυκλοπαίδεια των Τεράτων και πίνακες του H.R. Giger. Ο συνδυασμός βασίστηκε σε μια ιδέα του Samael.
---------------