Τρικάκι της ΚΝΕ για τους πολιτικούς κρατούμενους της δικτατορίας, το 1969.
Πηγή: Ριζοσπάστης, 21-04-2012.
Πηγή: Ριζοσπάστης, 21-04-2012.
Προσωπικές μαρτυρίες από τον Ιππόδρομο, Δευτέρα 24 Απριλίου 1967
Τάσος Βουρνάς, Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, Τόμος ΣΤ΄
Την άλλη μέρα το πρωί -Δευτέρα 24 Απριλίου- ήρθε και πάλι ένας ταγματάρχης, που έδωσε τώρα κατηγορηματικές βεβαιώσεις πως δεν πρόκειται από εδώ και μπρος να θιγεί ούτε τρίχα κρατουμένου. Βγήκε ο κόσμος έξω σε ομάδες υπό φρούρηση και τράβηξε για τον στίβο να κάνει την ανάγκη του στην άμμο.
Τρεις μέρες τώρα ο τόπος είχε γεμίσει κόπρανα, βρωμούσε φρικτά εκεί γύρω. Πολλοί γλιστρούσαν κι έπεφταν πάνω στις ανθρώπινες μαγαρισιές, τα ρούχα τους γέμιζαν κοπριές και δεν υπήρχε τρόπος να πλύνουν ούτε τα χέρια τους.
Τέλειωσε κι αυτό το μαρτύριο. Κατά τις δέκα ήρθε ένας νεαρός αξιωματικός μελαχρινός, μ' ένα πρόσωπο που σε γέμιζε εμπιστοσύνη. Πριν έρθει μέσα, οι Καλλιθεάτες τον είδαν να κουβεντιάζει μ' ένα πασίγνωστο όργανο της Ασφαλείας του τμήματος Καλλιθέας. Κάτι έλεγαν για πολλή ώρα κι όταν τέλειωσαν ο αξιωματικός έρχεται μέσα και φωνάζει:
-Γάλλος Ιωάννης!
Από το μπουλούκι των κρατουμένων βγήκε μπροστά ο γιατρός Γάλλος, εκλεγμένος δήμαρχος Καλλιθέας.
-Ορίστε, τι θέλετε;
-Για ελάτε εδώ, του κάνει με ύφος περίφροντι ο νεαρός αξιωματικός. Εσείς, σαν δήμαρχος, ξέρετε από καθαριότητα. Πάρτε αυτό το βαρέλι και μαζέψτε όλες τις βρωμιές και τα παλιόχαρτα γύρω!
Με το μάτι του δείχνει ένα σιδεροβάρελο, απ' αυτό που βάζουν πετρέλαιο, που ο Γάλλος βέβαια ήταν αδύνατο να το σηκώσει. Ο γιατρός προχωρεί και δοκιμάζει να το μετατοπίσει. Δεν τα καταφέρνει. Όλοι παρακολουθούν με αγωνία την προσπάθεια του. Και ξαφνικά από τη μάζα των κρατουμένων πετιέται ένα γεροδεμένο παλικάρι, γεμάτο οργή αρπάζει από τα χέρια του γιατρού το βαρέλι, το σηκώνει στα σιδερένια μπράτσα του και τραβά να το αδειάσει στο σκουπιδότοπο.
Τότε πετάγονται κάμποσοι από τους δεσμοφύλακες, αρπάζουν το παλικάρι, του ρίχνουν κάτω το βαρέλι και αρχίζουν να το ξυλοκοπούν με βλαστήμιες και ουρλιαχτά.
-Βρε, ποιος σου 'πε να μπεις στη μέση; Το... κόμμα;
Ο άνθρωπος κυλιέται χάμω, μαζί με το βαρέλι, κι ο γιατρός ξαναρχίζει τις προσπάθειες του να το μετακινήσει, ώσπου καταφέρνει να το σύρει αργά-αργά ως τον σκουπιδότοπο, ενώ οι δεσμοφύλακες σαρκάζουν για τον «εξευτελισμό», στον οποίο, κατά τη γνώμη τους, υπέβαλαν τον εκλεκτό του λαού της Καλλιθέας.