Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

12/11/07

1-1 στα… σημεία!


Ο Φίλιπο Ράσιτι ήταν 40 ετών

Πριν εννέα μήνες στις 2 Φεβρουαρίου 2007 η Κατάνια υποδεχόταν την Παλέρμο στο μεγάλο ντέρμπι της Σικελίας. Εκείνη την ημέρα γράφτηκε με κόκκινα γράμματα μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο 40χρονος αστυνομικός εν υπηρεσία Φίλιπο Ράσιτι έπεσε νεκρός στην άσφαλτο έξω από το στάδιο της Κατάνια «Άντζελο Μασίμινο». Οι επιπλοκές από τη ρήξη ήπατος μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους οπαδούς των δυο ομάδων τον πρόδωσαν.


Ο Γκαμπριέλε Σάντρι ήταν 26 ετών

Χθες λίγους μήνες αργότερα ένας ακόμη άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή στον δρόμο. Αυτήν την φορά ήταν ο Γκαμπριέλε Σάντρι, οπαδός της Λάτσιο που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού. Ο νεαρός ήταν διάσημος DJ της Ρώμης.
Λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του επικράτησε χάος σε ολόκληρη την Ιταλία. Το ματς Ρόμα-Κάλιαρι αναβλήθηκε καθώς έξω από το γήπεδο «Ολίμπικο» οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με οπαδούς της Ρόμα .

Στο Μπέργκαμο οι οπαδοί της Αταλάντα κομμάτιασαν κυριολεκτικά το προστατευτικό από πλεξιγκλάς που έχουν μπροστά τους και ο αγώνας διεκόπη ύστερα από εφτά λεπτά. Τα υπόλοιπα ματς διεξήχθησαν κανονικά με δέκα λεπτά καθυστέρηση. Και σε αγώνα μπάσκετ σημειώθηκαν επεισόδια.


Πρόκειται για βεντέτα; Κανείς δεν ξέρει! Σημασία έχει πως το «σκορ» γράφει πλέον 1-1. Δυο ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, σε διάστημα εννέα μηνών. Αιτία, δυστυχώς για το άθλημα, ήταν το ποδόσφαιρο. Ή μάλλον… για να εξηγούμαστε σωστά: το ποδόσφαιρο ήταν η αφορμή. Αιτία ήταν μια ακόμη αποσαθρωμένη κοινωνία…

Πριν αναφωνήσετε οτιδήποτε… θυμηθείτε τον θάνατο του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου και θα καταλάβετε πως ό,τι συμβαίνει δίπλα μας είναι καθρέφτης του εαυτού μας…