Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

23/11/07

Και τώρα, τι θα κάνουμε χωρίς τις μέλισσες;

Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Περικλής Κοροβέσης δημοσίευσε σχετικό άρθρο στην Ελευθεροτυπία που φιλοξενήθηκε σε διάφορα blogs λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος το οποίο παρουσίαζε. Στο άρθρο αυτό ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τη μέλισσα ως δείκτη για την κατάσταση του οικοσυστήματος. Το έντομο αυτό ζει στον πλανήτη κάτι περισσότερο από 60 χιλιάδες χρόνια πριν τον άνθρωπο και λειτουργεί κυριολεκτικά ως μηχανισμός αναπαραγωγής σχεδόν όλων των φυτών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μελισσών είναι η ευαισθησία τους στη μόλυνση του περιβάλλοντος και η έλλειψη προσαρμογής στις ενδεχόμενες αλλαγές του. Βλέπετε τα έντομα αυτά έχουν γεννηθεί από τη φύση για να τη διατηρούν. Ο Αϊνστάιν, μάλιστα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο του εντόμου είχε δηλώσει ότι «Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν, η ανθρωπότητα δεν θα έμενε για πολύ καιρό ζωντανή».
Ωστόσο την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά ενώ στις ΗΠΑ το είδος κυριολεκτικά αφανίζεται. Σε πρόσφατο άρθρο της Τάνιας Γεωργοπούλου στην εφημερίδα Καθημερινή, εκτίθεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή, όπου σύντομα δεν θα μπορούν να γονιμοποιηθούν τα φυτά λόγω της εξαφάνισης των μελισσών.
Στη φωτογραφία (AFP), τις μέρες αυτές, μια μέλισσα-εργάτης αναρριχάται στις κατεστραμμένες-έρημες κυψέλες στη φάρμα του Τζέρυ Άπλ, στο Τζάσπερ της πολιτείας Ινδιάνα στις ΗΠΑ. Η πρώτη κυψέλη της φάρμας αυτής δημιουργήθηκε το 1957 ενώ λίγο πριν τα παράσιτα εισβάλλουν στη χώρα ο Τζέρυ Άπλ διέθετε 100 κυψέλες. Σήμερα αποτελούν ήδη παρελθόν...