Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

18/11/07

Δείγματα ανάπτυξης...

Σε ένα από πιο επικίνδυνα ανθρακωρυχεία στον κόσμο, στην περιφέρεια Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 εργάτες ενώ τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό 44 αγνοουμένων. Το ατύχημα που έγινε σήμερα το πρωί, οφείλεται σε έκρηξη μεθανίου σε βάθος ενός χιλιομέτρου, ενώ εργάζονταν στις στοές τουλάχιστον 450 άτομα. Από τους διασωθέντες οι 25 νοσηλεύονται λόγω εισπνοής του αερίου ενώ ο πρόεδρος του συνδικάτου δήλωσε ότι οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι ελάχιστες. Ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανουκόβιτς παρακολουθεί τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων μαζί με τους συγγενείς των αγνοουμένων. Ένας ανθρακωρύχος, δήλωσε στο BBC ότι λίγο πριν κατέβει είχε ελέγξει τα επίπεδα μεθανίου και τα είχε βρει φυσιολογικά ενώ για την ώρα της έκρηξης είπε ότι το αέριο ξεχύθηκε σαν θάλασσα και οι στοές καταλήφθηκαν από πυκνή σκόνη. Ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ δήλωσε στο πρακτορείο Ιτάρ Τας ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ουκρανικά ορυχεία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων στον κόσμο και τα ατυχήματα που σημειώνονται είναι συχνά και μοιραία. Η αμοιβή των ανθρακωρύχων είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή κι έτσι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς παραβλέπουν τους κανόνες ασφάλειας. Το Σάββατο ένας ανθρακωρύχος σκοτώθηκε στο ορυχείο Λένιν, επίσης στην περιοχή του Ντόνετσκ. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 έχασαν τις ζωή τους συνολικά 13 άτομα στο μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο της χώρας αυτής, πάλι από διαρροή αερίου ενώ στο ίδιο ορυχείο σκοτώθηκαν από έκρηξη 20 εργάτες το 2002. Επίσης στο ορυχείο Μπαράκοβα σκοτώθηκαν το 2000 άλλοι 80 ανθρακωρύχοι.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το διαμελισμό της ΕΣΣΔ το Ντονέτσκ και άλλες γειτονικές περιοχές υπέφεραν, είτε επειδή έκλεισαν πολλά εργοστάσια, είτε επειδή έγιναν μαζικές απολύσεις. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, σήμερα η περιοχή κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες!

Στη φωτογραφία (AFP) δυο κοράκια, μια μέρα χιονισμένη του Νοέμβρη, στέκονται στο σοβιετικό μνημείο που είχε στηθεί προς ανάμνηση της πάλαι πότε Ουκρανο-Ρωσικής Ένωσης, στο Κίεβο.