Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

5/11/07

Ευτυχισμένοι και στον τάφο τους

Το Μιρογκόι (Mirogoj) είναι ένα νεκροταφείο-μνημείο στο Ζάγκρεμπ (Κροατία). Όσο κι αν ακούγεται παράξενο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα πάρκα-νεκροταφεία στην Ευρώπη. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1876 σε μια έκταση που ανήκε στο γλωσσολόγο, πολιτικό, δημοσιογράφο και συγγραφέα Ljudevit Gaj (1809-1872). Ο αυστριακός αρχιτέκτονας Hermann Bollé (1845-1926) σχεδίασε το κυρίως κτίριο ενώ οι σκεπαστοί υπαίθριοι διάδρομοι που οδηγούν σε οικογενειακά μνήματα, οι θόλοι και η είσοδος ξεκίνησαν να διαμορφώνονται το 1879. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1929.

Στο νεκροταφείο κείτονται σημαντικοί άνθρωποι, κυρίως Κροάτες και Αυστριακοί, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα. Μπορεί κανείς να βρει ορθόδοξους, καθολικούς, εβραϊκούς, προτεσταντικούς και μουσουλμανικούς τάφους. Μεταξύ εκείνων που τάφηκαν στο Μιρογκόι είναι ο ίδιος ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε, ο ποιητής Πίτερ Πρεράντοβιτς, ο νομπελίστας χημικός Βλαντιμίρ Πρελόγκ, το αστέρι του μπάσκετ Πέτροβιτς και ο Φράνκο Τούτζμαν ο πρώτος πρόεδρος της Κροατίας.

Στις 2 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής των Αγίων Πάντων χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των ανθρώπων τους. Στη φωτογραφία (AFP) ένας κάτοικος παρακολουθεί το μοναδικό θέαμα. Δεν πιστεύω να κάνετε τίποτε συγκρίσεις με το μυαλό σας;