Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

25/9/09

Ηλίθιοι ή .. ηλίθιοι!

Όλες αυτές οι απόπειρες για διάλογο σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα μας κάνουν να προβληματιζόμαστε. Είτε εμείς είμαστε ηλίθιοι, είτε αυτοί μας περνούν για τέτοιους. Έτσι αυτές τις μέρες που και τα δύο ενδεχόμενα μας κάνουν να ιδρώνουμε -κι ως εκ τούτου αποφεύγουμε την τηλεόραση- το ρίξαμε στο διάβασμα μπας και πάρει καμιά στροφή το μυαλό μας. Απομονώσαμε, λοιπόν, μια όμορφη ιστορία του σοφού των αραβικών παραμυθιών που μας παρηγόρησε.
.


Μια μέρα ο Νασρεντίν Χότζας πήγε να αγοράσει καινούρια ρούχα. Στην αρχή δοκίμασε ένα παντελόνι, το οποίο δεν του άρεσε και το επέστρεψε στον καταστηματάρχη. Μετά του γυάλισε ένα πανωφόρι που είχε την ίδια τιμή με το παντελόνι. Αυτό του άρεσε τόσο πολύ ώστε αποφάσισε να το αγοράσει. Ικανοποιημένος από την επιλογή του, πήρε το πανωφόρι και βγήκε έξω. Την ώρα που ήταν έτοιμος να καβαλήσει τον γάιδαρό του, τον προλαβαίνουν ο καταστηματάρχης και ο υπάλληλος αφού ο Χότζας δεν είχε πληρώσει.

-Δεν έχετε πληρώσει το πανωφόρι, είπε ο καταστηματάρχης.
-Μα εγώ σας έδωσα το παντελόνι και σεις μου δώσατε το πανωφόρι. Έτσι δεν είναι; απάντησε ο Χότζας.
-Ναι, αλλά δεν έχετε πληρώσει ούτε το παντελόνι, του αντιγύρισε ο έμπορος.
-Φυσικά αφού δεν είχα αγοράσει το παντελόνι, απάντησε ο Χότζας. Δεν είμαι δα και τόσο χαζός ώστε να πληρώσω κάτι που ποτέ δεν αγόρασα!


Πηγή: Mullah Nasruddin
Απόδοση: α.μ.