Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

5/9/08

Βασίλη

Και το πρώτο τέρας από τη Ρωσία, φυσικά, είναι εκείνο που έχει το ίδιο όνομα με τον μεγάλο ζωγράφο τα έργα του οποίου θα κοσμήσουν το αφιέρωμά μας στη Ρωσία, ολόκληρο το Σεπτέμβριο.

Προς την άγνωστη φωνή, Βασίλι Καντίνσκι, 1916
νερό και μελάνι σε χαρτί, μουσείο Πομπιντού, Παρίσι



Όσοι έτυχε να συναντήσουν Βασίλη και πρόλαβαν να τον παρατηρήσουν, λένε πως είναι Στοιχειό, ένα νανάκι, που μοιάζει περισσότερο με άντρα, αλλά έχει δύο φύλα. Ο Βασίλη ζει στη Ρωσία και λατρεύει τ’ άλογα, ιδιαίτερα τα γέρικα και άρρωστα. Όταν οι Ρώσοι ακούν τα κουδουνάκια στα έλκηθρά τους να χτυπούν χωρίς λόγο, ξέρουν πως είναι ο Βασίλη, που φροντίζει τ’ άλογα με μεγάλη στοργή. Το ξέρουν, αλλά δεν πλησιάζουν. Ο Βασίλη δεν έκανε ποτέ κακό σε άνθρωπο. Όμως κανείς δεν είναι βέβαιος για τα συναισθήματά του, αφού όταν καταλάβει πως κάποιος τους πλησιάζει, κρύβεται αμέσως. Δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσει αν του φωνάξεις, πόσο μάλλον ν’ ανοίξει κουβέντα μαζί σου. Ζει μέσα στους στάβλους και κοιμάται απάνω στ’ άχερα.


Αφιέρωμα στη Ρωσία, ως χώρα του μήνα, με ένα Τέρας-Ρώσο από την Εγκυκλοπαίδεια των Τεράτων και πίνακες του W. Kandinski .

---------------