Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

28/1/08

Πολίτης Χ

Vincent Van Gogh, «Παλιά παπούτσια», 1886, λάδι σε καμβά (Μουσείο Van Gogh, Αμστερνταμ)

Πριν λίγες μέρες, στη σκιά των σκανδάλων, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τη δολοφονία αστέγου από άλλους άστεγους, στο όνομα της διεκδίκησης καταλύματος. Βλέπετε το ροζ μπορεί να έλκει αλλά το κόκκινο εξακολουθεί να αποτελεί ...διαχρονικό χρώμα για τα κανάλια.
Οι περισσότεροι δεν εστίασαν στο πρόβλημα αλλά στο γεγονός ότι οι θύτες ήταν μετανάστες και το θύμα Έλληνας, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να αναδείξουν τα «εθνικοπατριωτικά» τους ιδεώδη.
Τώρα ένας ακόμη θάνατος αστέγου επανέφερε το πρόβλημα στην επικαιρότητα. Αυτή τη φορά ο Σωτήρης, αγνώστων λοιπών στοιχείων, βρήκε τραγικό θάνατο από πυρκαγιά στο ακατοίκητο κτίριο της οδού Φιλελλήνων που περνούσε τις νύχτες του. Η σωρός του παραμένει στα "αζήτητα", αφού εκτός από το ότι δεν μπορείς να ζήσεις και να πεθάνεις αξιοπρεπώς σ΄ αυτή τη χώρα επιπλέον δεν μπορείς να ταφείς και αξιοπρεπώς αν είσαι αγνώστων στοιχείων.
Το πρόβλημα των αστέγων βαίνει διαρκώς διογκούμενο και στη χώρα μας. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Γιάννη Ελαφρού στην Καθημερινή, πριν λίγα χρόνια υπολογίζονταν σε 16-17 χιλιάδες πανελλαδικά εκ των οποίων οι 11 χιλιάδες διαμένουν στο Λεκανοπέδιο ενώ τα 2/3 υπολογίζεται ότι είναι μετανάστες. Σε περσινή έρευνα καταγράφηκαν 1.700 άστεγοι να διαμένουν μέσα στα όρια της πρωτεύουσας, ενώ φαίνεται από τα στοιχεία της πολυσυζητημένης ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων να υπάρχουν σχετικές δραστηριότητες προνοιακού τύπου για τους αστέγους.
Οι πιο συχνές αιτίες για την ένταξη ατόμων στις τάξεις των αστέγων, είναι η φτώχεια, η ανεργία, ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά, ενώ το πρόβλημα λαμβάνει τραγικές διαστάσεις στις περιπτώσεις των υπερηλίκων.
Σε μια έρευνα του Δήμου Αθηναίων το 1997 σε αρκετά μεγάλο δείγμα, 335 ατόμων, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
Ως προς το φύλο, την ηλικία και την εθνικότητα
-78% άνδρες και 22% γυναίκες
-56,7% 19-50 ετών και οι υπόλοιποι 51-84 ετών
-7,8% μετανάστες
-36% μέση εκπαίδευση και μόνο το 2% ανώτερη ή ανώτατη
Ως προς την οικογενειακή κατάσταση και ενδεχόμενο εγκλεισμό
-49,9% άγαμοι, 31,9% διαζευγμένοι και μόνο το 11,3% παντρεμένοι και το 6,9% χήροι.
-4,5% με ιστορικό παραμονής σε ψυχιατρικό ίδρυμα και 6,3%σε φυλακή
Ως προς το είδος της προ της απώλειας στέγης απασχόλησης και το χώρο διαμονής
-33%περιστασιακή , 28% μισθωτή , 18% αυτοαπασχόληση σταθερή
-11,3% δημόσιοι χώροι ή δρόμοι, 22,7% φιλοξενία, 8,7% μη κανονική κατοικία, 6,6% ξενοδοχείο, 5,7% ξενώνας, 31% αδιευκρίνιστο.
Ως προς την παρούσα κατάσταση απασχόλησης
-44,3% άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, 19,8% ανενεργείς για λόγους υγείας και 7,2% λόγω ηλικίας.
Το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και διεθνώς. Στην ετήσια σύνοδο των Δημάρχων των ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι οι κατασχέσεις ακινήτων λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τους, κλιμάκωσε το φαινόμενο. Στις ΗΠΑ, άνθρωποι όλων των ηλικιών που βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 1,5 είναι παιδιά. Στη Γαλλία με τις δράσεις οι άποροι (γνωστοί πια ως SDF) γνωστοποιούν συνεχώς στο κοινό τα προβλήματά τους.
Το Παρατηρητήριο για την Έλλειψη Στέγης, που λειτουργεί με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων που δουλεύουν για τους άστεγους (FEANTSA), έχει καταγράψει στις 15 χώρες που συμμετείχαν μέχρι το 2002 στην ΕΕ, περισσότερους από 2.000.000 αστέγους.
Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στη Ρωσία οι άστεγοι ονομάζονται propiska που σημαίνει αυτοί που δεν έχουν τη σφραγίδα που να πιστοποιεί την ύπαρξη της μόνιμης κατοικίας τους.
Τέλος, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν και οι μόνιμοι άστεγοι, οι Ρομά, που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως τεράστια προβλήματα στέγασης και ανθυγιεινών συνθηκών διαμονής.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΤΕΓΩΝ

http://sports.e-go.gr/article.asp?catid=8332&subid=2&pubid=490710

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ