Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

15/6/08

Είχαμε ψυχή και την θέλουμε πίσω


Eίχαμε ψυχή, παίξαμε πολύ καλύτερα από το πρώτο ματς, όμως όπως φαίνεται από τα δυο τελευταία ματς, η τύχη στο ποδόσφαιρο και ειδικά σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Κάπως έτσι, μέσα σε λίγες λέξεις, ο Άγγελος Χαριστέας κατάφερε το βράδυ να εξηγήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα:
(α) τι συνέβη στην Πορτογαλία το 2004
(β) τι συμβαίνει στην Αυστροελβετία το 2008 και
(γ) τι είναι ποδόσφαιρο.
Ο Χαριστέας δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα στις κάμερες, αυτό που κανένας μεγάλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν έχει διστάσει να αποδεχθεί πως τον νίκησε. Αλλά ακριβώς επειδή ο Χαριστέας δεν είναι ο Μαραντόνα, όλοι πιστεύουν πως για την άσχημη πορεία της Εθνικής φταίει η τακτική.
Αν γυρίσουμε πίσω τέσσερα χρόνια και βγάλουμε από μέσα μας την ανατριχίλα, τα δάκρια και την ευτυχία που επικρατούσε στο σώμα μας, στον αέρα γύρω μας, στην Ελλάδα, θα καταλάβουμε πως από το 2004 δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Για την ακρίβεια, αν εξαιρέσουμε τους "ήρωες" του '04 που δίνουν ακόμη το παρών στην εθνική ομάδα, υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές. Και μάλιστα αλλαγές που αν μας έλεγαν ότι ο Ότο Ρεχάγκελ θα τις κάνει το 2005, θα καραφλιάζαμε, θα γελούσαμε και θα επιστρέφαμε στην γνωστή εντεκάδα.
Το σύστημα είναι ακριβώς το ίδιο, μόνο που την θέση του Γιαννακόπουλου έχει πάρει ο Αμανατίδης, την θέση του Βρύζα (ο Θεός να τον έχει καλά για το γκολ που έβαλε τότε με την Ρωσία) έχει ο Φάνης Γκέκας και την θέση του Χαριστέα... δεν γίνεται απλώς να την πάρει κανείς. Κατά τα άλλα αυτό που μας έλειπε; Φαντάζομαι όπως είπε και ο Χαριστέας, που λογικά κάτι ξέρει παραπάνω μια και ήταν και στις δυο διοργανώσεις, είναι η τύχη.
Η τύχη που παίζει άσχημα παιχνίδια σε πολλές ομάδες (η Ιταλία κινδυνεύει να μείνει εκτός συνέχειας, η Γερμανία το ίδιο, η Αγγλία δεν προκρίθηκε καν) απλώς γύρισε την πλάτη της για μια φορά, στο αγαπημένος της παιδί, τον "χρυσό" Ρεχάγκελ.
Το ερώτημα δεν είναι "πότε θα ξαναπάρουμε το Euro". Το ζητούμενο στην παρούσα φάση για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η διάρκεια. Δηλαδή; να σηκώσουμε τις στάχτες μας, να ανασυνταχθούμε και να "μπουκάρουμε" στον όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 σαν την παλιά, καλή Ελλάδα. Που πάνω από όλα, είχε ψυχή...