Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

20/10/08

Ψίθυρος απ΄ τα παλιά

Μουσικό διάλλειμα




Οι Βρετανοί Rolling Stones, αποτελώντας ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ, έχουν χαρίσει πανέμορφα τραγούδια ειδικά σε εκείνους που μεγάλωναν τις δεκαετίες ΄60 και ΄70. Το συγκρότημα γεννήθηκε στο Λονδίνο την ίδια χρονιά που γεννήθηκα κι εγώ (1962), παιδί του Brian Jones που λίγο αργότερα η τύχη τον έφερε να συναντηθεί με τους Mick Jagger (τραγούδι), Keith Richards (κιθάρα), Ian Stewart (πιάνο), Charlie Watts (κρουστά) και Bill Wyman (μπάσο) και να δημιουργήσουν αυτό το πολύ επιτυχημένο μουσικό σχήμα.

Στις 20 Οκτωβρίου 1973 η μπαλάντα τους με τίτλο Angie ανέβηκε στο Νο 1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών. Ένα τραγούδι, που μην μου πείτε όλοι εσείς οι 40+ ότι δεν το χορεύατε στα πάρτι της εποχής μας ψιθυρίζοντας τους στίχους του στο κατάλληλο πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή, που δεν έχετε κλάψει τουλάχιστον μια φορά απ΄ όσες το ακούσατε;

Το Angie μας μιλάει για έναν χαμένο έρωτα, γράφτηκε από τους Keith Richards και Mick Jagger (κυρίως από τον πρώτο) και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1973 ανεβαίνοντας πολύ γρήγορα στην κορυφή. Την τεράστια επιτυχία του ακολούθησαν διάφορες υποθέσεις γύρω από την ταυτότητα της Angie με πρώτη εκείνην που θέλει τον Jagger να γράφει για την Angela, γυναίκα του David Bowie με τον οποίο συνεργαζόταν τότε. Ο Jagger βέβαια αρνείται την εκδοχή αυτή και εμμέσως και την σχέση του με την κ. Bowie. Ο Richards έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε την μπαλάντα από την νεογέννητη κόρη του Άντζελα ενώ σύμφωνα με μια άλλη φήμη το τραγούδι γράφτηκε από τον Jagger για το χωρισμό του από την Marianne Faithfull που ήταν μάλιστα και επεισοδιακός.

Όπως και να ΄χει το Angie είναι ένα από το πλέον γνωστά τραγούδια στον κόσμο και έχει συμπεριληφθεί κατά καιρούς σε άλμπουμ αρκετών καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων όπως της βρετανο-αμερικάνας Tori Amos, των Ιρλανδών Aslan, των χιλιανών La Ley, των Ουαλών Stereophonics και άλλων.

Η μπαλάντα αυτή ακούστηκε επίσης πολύ συχνά κατά την προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ (2005), όταν το CDU την επέλεξε ως μουσική κάλυψη στις συγκεντρώσεις του, παρόλο που οι Rolling Stones αρνήθηκαν να δώσουν άδεια χρήσης της.

Το χαρίζω σε εσένα, στους ανθρώπους της γενιάς μας, αλλά και στα νέα παιδιά που με έκπληξη διαπιστώνω ότι το περιλαμβάνουν στις μουσικές επιλογές τους, 35 χρόνια μετά. Έτσι σαν ένα διάλλειμα στη διαδικτυακή μαυρίλα των ημερών. Ή κάνω λάθος;






Angie, angie, when will those clouds all disappear?
Angie, angie, where will it lead us from here?
With no loving in our souls and no money in our coats
You cant say were satisfied
But angie, angie, you cant say we never tried
Angie, youre beautiful, but aint it time we said good-bye?
Angie, I still love you, remember all those nights we cried?
All the dreams we held so close seemed to all go up in smoke
Let me whisper in your ear:
Angie, angie, where will it lead us from here?
Oh, angie, dont you weep, all your kisses still taste sweet
I hate that sadness in your eyes
But angie, angie, aint it time we said good-bye?
With no loving in our souls and no money in our coats
You cant say were satisfied
But angie, I still love you, baby
Evrywhere I look I see your eyes
There aint a woman that comes close to you
Come on baby, dry your eyes
But angie, angie, aint it good to be alive?
Angie, angie, they cant say we never tried


Πηγές
-Angie Song – Wikipedia
-Rolling Stones – ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
-Mick Jagger-Wikipedia