Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

6/8/09

Το πουλί της βροντής (1945)

Κάθε χρονιά, τη μέρα αυτή, από τότε που άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά σε εργαστήρια ακτινοβολιών, όσες φορές και να πατάω τον διακόπτη του μηχανήματος βλέπω μπροστά μου εκείνη τη φωτογραφία με τη μητέρα να θηλάζει το παιδί της, θύματα και οι δύο της μεγαλύτερης θηριωδίας που έγινε από ανθρώπων χέρια. Αυτό το κακό που ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε και που στοίχισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αμάχων, σε μια στιγμή, τις επόμενες ώρες, μέρες, και τα επόμενα χρόνια.

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945, 8.15 π.μ.
Ναγκασάκι, 9 Αυγούστου 1945, 11:02 π.μ.

-
Μια παρένθεση λοιπόν στους Γεφυρισμούς σήμερα. Ένα τέρας από τη Βόρεια Αμερική που μπορεί στα σύγχρονα χρόνια να το έλεγαν «Ενόλα Γκέι». Στη μνήμη των θυμάτων του Χάρι και της παρέας του που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα μυθολογικά τέρατα. Αντίθετα εκείνα ωχριούν μπροστά τους. Μπορεί και να ντρέπονταν βέβαια, για τον ευτελισμό του είδους.

Στη Βόρεια Αμερική, τις βροντές και τους κεραυνούς τα προκαλεί το γιγάντιο Πουλί της Βροντής, που ζει ανάμεσα στα σύννεφα και τρέφεται με φάλαινες. Τρομερό είναι στην όψη, καθώς κατεβαίνει χαμηλά, πάνω απο το νερό, κι αρπάζει στα νύχια του τα πελώρια ψάρια και τα σηκώνει ψηλά και πάει και τ’ αφήνει στα βουνά να συντριφτούν, για να τα σπαράξει. Δύο κεφάλια έχει το Πουλί της Βροντής: ένα αετίσιο κι ένα γερακίσιο, και ξερνάει φωτιές και συγκλονίζει τον ουρανό και τη γη με το τρομερό πετάρισμά του.

Άλλες αναφορές και ενδιαφέρουσες σελίδες
- Αμετανόητος πέθανε ο Πωλ Τίμπετς, Γεφυρισμοί.
- Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ, Γεφυρισμοί.
- Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, Βικιπαίδεια.
- 60 χρόνια Χιροσίμα, Αφιέρωμα του ελληνόφωνου BBC.
- Hirosima, official website.
- 6 August 1945, 1945 : U.S. drops atomic bomb on Hiroshima, History.com.
- Το τέρας, από την Εγκυκλοπαίδεια των Τεράτων του Γιώργου Μπλάνα.
- Το video από το Youtube.
.