Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

15/10/07

Οι δάφνες του ΚαίσαραΣωποδήποτε, η δουλειά ενός πολιτικού είναι σκέτος... τουρισμός. Και οπωσδήποτε ο έμφυτος ανδρικός εγωισμός, ποτισμένος με ματαιοδοξία, ενίοτε κάνει τους αρχηγούς να δεσμεύονται για πράγματα που δεν αγοράζονται ακόμα και με όλο το χρυσάφι του κόσμου, όπως για παράδειγμα, η συνείδηση των πολιτών.

Από μια τέτοια συγκυρία, ο Γιωργακίξ και ο φίλος του Βαγγελίξ βρίσκονται στην Χαριλάου και αναγκάζονται να παλέψουν για την... καρέκλα τους, παρέα με τον παντοτινό τους σύντροφο Κωστίξ. Και χωρίς να το θελήσουν θα γίνουν οι ηθικοί αυτουργοί της παρακμής της παράταξής τους, μια παρακμή που θα οδηγήσει σιγά-σιγά στην πτώση της «σοσιαλιστικής» αυτοκρατορίας.

Την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν αυτό που δεν αγοράζεται μ' όλο το χρυσάφι του κόσμου, προσπαθήστε να καταπνίξετε την εγωιστική σας φύση. Γιατί οι μπούφλες είναι πάμφηνες και μπορεί να γίνουν και παντοτινές.

Οι «Δάφνες του Καίσαρα» ανήκουν στη συλλογή των περιπετειών του Αστερίξ σε κείμενα του R. Coscinny και σκίτσα του A. Uderzo.