Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

21/10/07

Αττική Λίμνη


Η Αττική Λίμνη είναι ένα πρωτοποριακό έργο που δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του αυτοσχεδιασμού. Ανήκει στην πρώτη γενιά τέτοιων έργων που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα πριν από πολλές δεκαετίες, και επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο και έθεσε τις βάσεις για το μέλλον των επιτυχημένων αυτοσχεδιασμών, στην ελληνική επικράτεια.

Η Αττική Λίμνη είναι ένας σύγχρονος υδάτινος δρόμος λίγων χιλιομέτρων. Ωστόσο λειτουργεί ως δακτύλιος που επηρεάζει περιφερειακά την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας αποτελώντας την σπουδαιότερη πύλη εισόδου στο νομό Αττικής.

Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο, παραλιακού τύπου, με 2 λωρίδες που εναλλάσσονται με ρυάκια και μαντρότοιχους και μία λωρίδα για δεινούς κολυμβητές και ειδικά πλωτά οχήματα, ανά κατεύθυνση.

Στο μέσον, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δεσπόζει γέφυρα η οποία ενισχύει τους υδάτινους όγκους δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε περιπτώσεις έντονης νεροποντής.

Αποτελεί έργο υποδομής μοναδικό, ακόμη και για τα αφρικανικά δεδομένα. Ένας κλειστός υδάτινος αυτοκινητόδρομος με διόδια, που ως συνδετικός κρίκος ενώνει θαλάσσια την πρωτεύουσα με την περιφέρεια.

Ένας κλειστός υδάτινος αυτοκινητόδρομος που δεν διαθέτει ούτε προσβάσεις ούτε συστήματα ελέγχου και αποτελείται κυρίως από δύο κομβικά σημεία:
*Τη λίμνη Κουμουνδούρου
*Τη διασταύρωση του Ασπροπύργου

Τα βασικά οφέλη που προέκυψαν τόσο από την δημιουργία όσο και από τη συνεχή ανάπτυξη της Αττικής Λίμνης είναι πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο υδάτινος αυτοκινητόδρομος:

*Υποστηρίζει την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των οδηγών που επιλέγουν να απολαύσουν την οδήγηση στο νερό.
*Μειώνει σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο της πρωτεύουσας, παρεμποδίζοντας τα αυτοκίνητα να το προσπελάσουν.
*Συντελεί στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού σε μια περιοχή βεβαρημένη από τις βιομηχανίες επιτρέποντας την ανάπτυξη πάσης φύσεως μαντρότοιχων που αποκρύπτουν τις αισθητικές ασχήμιες των εργοστασίων.
*Βοηθά στη στρατηγική αναδιάρθρωση των δικτύων ενέργειας και επικοινωνίας, δεδομένων των αναγκών των οδηγών σε καύσιμα και επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.
*Συμβάλλει στην οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της απομακρυσμένης περιοχής δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για την εξυπηρέτηση των οδηγών και των οικογενειών τους.