Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

6/11/07

Το Gre-No-Li μαγεύει πλέον στους ουρανούς!

Γκρεν και Λίντχολμ
Την περίοδο 1949-50 η Ευρώπη έβγαινε από την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μπλοκ είχαν ήδη μοιραστεί σε Ανατολικό και Δυτικό όμως ο άρχοντας του πλανήτη δεν έπαψε ποτέ να είναι… το ποδόσφαιρο! Το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου εκείνες τις εποχές ξεκίνησε να παίρνει τα πάνω του. Πέραν των «μάγων» της Λατινικής Αμερικής, η Ιταλία καθώς και η Βόρεια Ευρώπη παρήγαγαν εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που λίγα χρόνια αργότερα θα συμπεριλαμβάνονταν χωρίς δεύτερη σκέψη στους κορυφαίους όλων των εποχών.
Η ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 του Λονδίνου. Το 99% αυτής της επιτυχίας οφειλόταν στην πιο επιτυχημένη τριπλέτα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Gunnar Gren (Γκούναρ Γκρεν), Gunnar Nordahl (Γκούναρ Νόρνταλ) και Nils Liedholm (Νιλς Λίντχολμ) συνέθεσαν το πιο θρυλικό επιθετικό τρίδυμο που έχει παράγει ποτέ η Ευρώπη και ήταν οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που ενωμένοι μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια τις μαγικές τριπλέτες των Βραζιλιάνων συμπαικτών τους.
Αυτή η τριπλέτα μετακόμισε σταδιακά στην ιστορική ομάδα της Μίλαν. Την σεζόν ’49-50 η ομάδα πέτυχε 118 (!) γκολ σε 38 (!!!) αγώνες και διαμόρφωσε μια από τις πιο παραγωγικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ! Η τριπλέτα των Γκρεν, Νόρνταλ και Λίντχολμ πήρε το προσωνύμιο «Gre-No-Li» από τα αρχικά των επωνύμων τους.
Στις 5 Νοεμβρίου 2007, η τελευταία «συλλαβή» της μαγικής τριάδας, ο Νιλς Λίντχολμ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών. Στην κατοικία του στην Ιταλία, στο Cuccaro Monferrato έσβησε ύστερα από ταλαιπωρία πολλών ετών.
Έτσι λοιπόν, από χτες η τριπλέτα του σουηδικού ποδοσφαίρου και της θρυλικής Μίλαν της δεκαετίας του ’50, κάνει πλέον τα δικά της κόλπα στους ουρανούς. Οι χιλιάδες ιαχές από το Μιλάνο ωστόσο, συνεχίζουν έως και σήμερα να ακούγονται: «Gre-No-Li! Gre-No-Li»!