Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

24/3/08

Γιουγκοσλαβία 1999

Οι Κινέζοι διαμαρτύρονται για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Τότε το ΝΑΤΟ βομβάρδισε, μεταξύ άλλων, "κατά λάθος" και την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι.
(© Reuters)

Στις 24 Μαρτίου 1999, η Γιουγκοσλαβία αρνούμενη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου δέχθηκε Νατοϊκή επίθεση από αέρος, η οποία διήρκησε τρεις μήνες αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς και μια τεράστια οικολογική, πολιτιστική και οικονομική καταστροφή στη γειτονιά μας. Τότε η Ελλάδα καιγόταν με το ζήτημα του χρηματιστηρίου, την υπόθεση Οτσαλάν και άλλα γεγονότα. Ωστόσο χιλιάδες Έλληνες πολίτες διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά ενάντια σε αυτήν, την απίστευτη μέχρι την τέλεσή της, πράξη των Αμερικανών.
Τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Κλίντον, σήμερα η «κυρά» του αγωνίζεται για το χρίσμα. Αντιπρόεδρος ήταν ο Άλ Γκορ, σήμερα είναι ο "σούπερ οικολόγος" τιμημένος μάλιστα για το έργο του από τη Σουηδική Ακαδημία.
Τότε όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλά παρατηρούσαν τα γεγονότα και πολλοί διευκόλυναν τις νατοϊκές δυνάμεις παραχωρώντας τους διαδρόμους. Σήμερα το Κόσοβο είναι και πάλι στο προσκήνιο και πάλι "παρατηρούν" ή το αναγνωρίζουν, έτσι για να τελειώνουν. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν ζει πια. Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολα όπως τότε για τους Αμερικανούς, αλλά και ούτε για τον UCK, γιατί δυστυχώς γι΄ αυτούς υπάρχει ένας άλλος πρόεδρος που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιοχή.