Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

28/12/07

Εκεί ο κόσμος καίγεται και οι παπάδες ... καθαρίζουν!


Πέντε ιερείς και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, στα επεισόδια μεταξύ Αρμενίων και Ελλήνων ιερέων στο ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ.
Η διένεξη ξεκίνησε όταν οι Έλληνες κληρικοί επιχείρησαν να καθαρίσουν τους τοίχους και την οροφή του χώρου που βρίσκεται πάνω από το παρεκκλήσι των Αρμενίων, τοποθετώντας σκαλωσιές. Το γεγονός ενόχλησε τους τελευταίους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κανείς εκτός από τους ίδιους δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις εντός της περιοχής τους στο ναό.
Η συνέχεια είναι γνωστή: Μέσα σε ένα τέταρτο είχε επέλθει σύρραξη μεταξύ 50 περίπου ρασοφόρων, οι οποίοι ούρλιαζαν και χτυπιόντουσταν με σκουπόξυλα και σιδερόβεργες. Ενώ επικρατούσε ένα απερίγραπτο χάος, η παρέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας, εμπόδισε την κλίμακωση των επεισοδίων.
Οι επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης και σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Βηθλεέμ, Victor Batarseh -ο οποίος έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα- κάθε χρονιά, την επόμενη των Χριστουγέννων, ο καθαρισμός της εκκλησίας προκαλεί ένταση μεταξύ των ιερέων!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός της γέννησης στη Βηθλεέμ, υπόκειται σε ειδικό καθεστώς, όπως και η εκκλησία του πανάγιου τάφου και των Ιεροσολύμων, σύμφωνα με το οποίο έχουν ίση δικαιοδοσία η ελληνορθόδοξη, η αρμενική και η καθολική εκκλησία ενώ τηρούνται με αυστηρότητα τα ωράρια στα οποία λειτουργούν τα παρεκκλήσια. Ο ναός της γέννησης αποτελεί τη παλαιότερη ιερή βασιλική στον κόσμο και έναν από τους ιερότερους τόπους λατρείας των Χριστιανών, σε μια περιοχή μάλιστα, εξαιρετικά ευαίσθητη.
Φαίνεται όμως πως οι ιερείς δεν πτοούνται με τίποτε και έχουν μετατρέψει το ναό σε χώρο διοργάνωσης του "ετήσιου μαλλιοτραβήγματος": σπορ με μεγάλη παράδοση στο χώρο της εκκλησίας...

Φωτ.: AFP