Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

19/2/11

Καιρός να ΠΑΜΕ


Το Κεντρικό Εκλογικό Κέντρο του Πανδημοκρατικού Αγροτικού Μετώπου Ελλάδας – ΠΑΜΕ το 1961. Πηγή: Ιστορικές Φωτογραφίες

Τον Φεβρουάριο του 1961, η ΓΣΕΕ ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού (Κ. Καραμανλή) καθώς ο αριθμός των ανέργων διαρκώς αυξάνεται και οι ίδιοι έχουν περιέλθει σε ανέχεια, στερούμενοι και αυτό το ίδιο το ψωμί.

Ο αριθμός των κατοίκων της επαρχίας που μετακινήθηκαν στην Αθήνα μέσα σε μια δεκαετία, υπολογίζεται σε 350.000 άτομα, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για τη μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό, τις οποίες μόνο η κυβέρνηση δεν ασπάζεται.

Ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του στη Βουλή ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με τίτλο «Δημοκρατικό Κέντρο- Αγροτική Φιλελεύθερη Ένωση» και ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί και επιτυγχάνει την ανασύνδεση των σχέσεων της χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Κύπρος μετά το διπλωματικό Βατερλό της Ελλάδας, εντάσσεται στη βρετανική κοινοπολιτεία.

Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο θίγει το θέμα του εξωτερικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Λίγες μέρες αργότερα, στο τέλος του μήνα, ξεκινά η προετοιμασία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Κέννεντυ.

Κι ενώ συντρέχουν όλα τα παραπάνω, συγκροτείται «αφανής επιτροπή» κατά του κομμουνισμού. Ο Κ. Καραμανλής που έχει ήδη «κόντρα» με το Παλάτι, επιδιώκοντας τη συσπείρωση της Δεξιάς γύρω από την ΕΡΕ, ξεκινά νέο κύκλο αντικομμουνιστικής δράσης. Εξάλλου οι διωγμοί είχαν ήδη ξεκινήσει μετά την ανάδειξη της ΕΔΑ ως δεύτερο κόμμα στις εκλογές του 1958 και εντάθηκαν μετά την αποκάλυψη των επαφών Κολιγιάννη-Γλέζου.


Ένα … ισχυρό επιχείρημα της εποχής, για την αναχαίτιση του κομμουνιστικού κινδύνου.

Έτσι, ο Καραμανλής υιοθετεί την πρόταση του δημοσιογράφου Σάββα Κωνσταντόπουλου, αποστάτη της Αριστεράς και συνεργάτη πάσης φύσεως ελεεινών τραμπούκων, να συστήσει «αφανή επιτροπή» για την κατάστρωση καινοτόμων στρατηγικών καταπολέμησης των κομμουνιστών, κι ενώ το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία.

Στην επιτροπή, τα μέλη της οποίας αμείβονταν από μυστικά κρατικά κονδύλια, εκτός από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Κωνσταντόπουλο συμμετείχαν οι Γεωργαλάς και Προκοπίου, όμοιες περιπτώσεις με τον πρώτο, όπως και διάφοροι αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος.

Εν τω μεταξύ, το Κάιρο συγκλονίζεται από επεισόδια που έχουν στόχο τη Βελγική Πρεσβεία με αφορμή τη δολοφονία του Π. Λουμούμπα και η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Βέλγιο για τον ίδιο λόγο.


Προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, 1961. Πηγή: Βλαχάτα, Σάμης.

Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς (1961) με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον αυλικό Δόβα διεξήχθηκαν πρόωρες εκλογές βίας και νοθείας. Η Αριστερά που συνασπίσθηκε περιορισμένα στον εκλογικό σχηματισμό ΠΑΜΕ (ΕΔΑ και Αγροτικό Κόμμα) μπήκε στον στόχο. Οι ψηφοφόροι της χτυπήθηκαν και κυνηγήθηκαν λυσσαλέα, το κύμα τρομοκρατίας σκέπασε όλη τη χώρα και το εκλογικό αποτέλεσμα φαλκιδεύτηκε.


Ο Κ. Αναστασιάδης και Σ. Χατζηστεφάνου, υποψήφιοι του ΠΑΜΕ στο Κιλκίς, τραυματισμένοι βαριά μετά από επίθεση των ΤΕΑτζήδων στο Γερακαριό του Κιλκίς, 18 Οκτωβρίου 1961. Πηγή: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Εκτιμώ, ότι οι συνειρμοί σας, θα είναι πολλοί. Όπως άλλωστε και οι δικοί μου. Λέτε να τρέχει ο Σαμαράς αυτή τη φορά για τον «ανένδοτο»; Είναι κι αυτό ένα ισχυρό ενδεχόμενο του δικομματισμού αφού και οι δύο παρατάξεις που παίζουν το παιχνίδι του, επιδιώκουν μονίμως ένα πράγμα: να τρομοκρατούν το Λαό. Τι Καραμανλής, τι Παπανδρέου… Άντε καιρός να ΠΑΜΕ λοιπόν.

Πηγές κειμένων
Βουρνάς, Τ., (1999) Ιστορία της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελλάδας, Τόμος Ε΄, Αθήνα: Πατάκης
Χρονικό του 20ου αιώνα (χ.χ.) Αθήνα: Τέσσερα Έψιλον