Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

7/8/08

Όλιβερ Χάρντι (Μέρος 3ο-τελευταίο)

Το Χόλιγουντ, μεταπολεμικά, ανθούσε και ο Χάρντι δέχεται την πρόταση του φίλου του Τζον Γουέιν να παίξει έναν ειδικό ρόλο στο φιλμ «The Fighting Kentuckian». Οι δύο ηθοποιοί είχαν γνωριστεί, όπως και με τον Τζον Φορντ, στο πλαίσιο φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων. Στην αρχή ο Χάρντι δεν ήθελε να παίξει δεδομένου ότι το ταίρι του, Λόρελ, είχε ξεκινήσει θεραπεία για σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο πείσθηκε από τον συνεργάτη του Φρανκ Κάπρα ο οποίος αργότερα τον προσκάλεσε και για την ταινία «Riding High» με πρωταγωνιστή τον Μπιγκ Κρόσμπυ (1950).

Φαίνεται όμως ότι το τέλος του αξεπέραστου κινηματογραφικού διδύμου ήταν πια κοντά. Οι εποχές είχαν αλλάξει και οι ίδιοι είχαν αρχίσει να εξαντλούνται αλλά και να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Ο Χάρντι ήταν ήδη 58 ετών. Έτσι τις αμέσως δύο επόμενες χρονιές (1951-1925) «Ο Χοντρός και ο Λιγνός» παρουσιάζουν την τελευταία τους ταινία. Πρόκειται για το φιλμ «Atoll K» που έγινε ευρύτερα γνωστό με τον τίτλο «Ουτοπία». Το έργο βασίστηκε σε μια απλή ιδέα. Ο Λόρελ κληρονομεί ένα νησί και σε μια καταιγίδα παρασέρνονται με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν ένα άλλο άγνωστο νησί πλούσιο όμως σε Ουράνιο. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν πλούσιοι και ισχυροί. Το έργο δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία επειδή αφενός και οι δύο αρρώστησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και αφετέρου οι Ευρωπαίοι παραγωγοί –Γάλλοι και Ισπανοί- δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Ούτε καν στις γλωσσικές.



Μετά από τρία χρόνια ο Χάρντι, ο Λόρελ και ο Χαλ Ρόουτς τζούνιορ, υπέγραψαν συμβόλαιο με το τηλεοπτικό κανάλι NBC για το γύρισμα μιας σειράς βασισμένης στο Παραμύθι της Μαμάς Χήνας. Ωστόσο ούτε αυτό έγινε δυνατόν να ολοκληρωθεί. Ο Λόρελ υπέστη εγκεφαλικό και ο Χάρντι καρδιακό επεισόδιο. Μάλιστα ο Χάρντι προσβλήθηκε και την επόμενη χρονιά από ένα νέο επεισόδιο αυτή τη φορά διπλό –εγκεφαλικό και καρδιακό- το οποίο του άφησε ανεπανόρθωτες βλάβες. Τότε (1956) άρχισε να ενδιαφέρεται για την υγεία του αλλά ήταν μάλλον αργά. Οι ιστορίες που αναφέρουν ότι ο Όλιβερ Χάρντι πέθανε από το πάχος όχι μόνο δεν ευσταθούν αλλά κρύβουν και την ακριβώς αντίθετη αλήθεια. Πράγματι, σε μια ύστατη προσπάθεια να παρατείνει τη ζωή του χωρίς προβλήματα ξεκίνησε δίαιτα χάνοντας σχεδόν 70 κιλά σε λίγους μήνες. Η απώλεια αυτή μπορεί να άλλαξε τελείως την εμφάνισή του είχε όμως ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η υγεία του περαιτέρω. Έτσι στις 12 ή 14 Σεπτεμβρίου 1956 υπέστη ένα νέο εγκεφαλικό που του αφαίρεσε την ικανότητα ομιλίας και κίνησης. Η αγαπημένη του Λούσιλ τον φρόντιζε αλλά δυστυχώς πλήγηκε από δύο νέα επεισόδια, σχεδόν την ίδια στιγμή, στις αρχές Αυγούστου 1957 από τα οποία δεν ανένηψε.

Ο Όλιβερ Χάρντι πέθανε, ενώ ήταν σε κώμα, στις 7 Αυγούστου 1957 και τάφηκε στον Μασονικό τομέα του νεκροταφείου βόρεια του Χόλιγουντ, όπου και το μνήμα του μέχρι σήμερα. Φεύγοντας σκόρπισε τον Σταν Λόρελ τόση θλίψη ώστε, όπως αναφέρεται, εκείνος δεν συνήλθε μέχρι το θάνατό του (1965).


Οι εκατοντάδες ταινίες του μεγάλου κωμικού, που γύρισε τόσο μόνος του όσο και με το ισόβιο κινηματογραφικό ταίρι του, έκαναν και κάνουν ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής και τάξης να γελούν μέχρι δακρύων. Βλέπετε ήταν προικισμένος με το εξωτερικό προνόμιο «να μην ξέρει πολλά αλλά να γνωρίζει λίγα για πολλά πράγματα»._


Βιβλιογραφία
Oliver Hardy
Oliver Hardy:Mini Biography
Dave Harris: A tribute to Oliver Hardy
Don Morgan: Oliver Norvell Hardy
Notes by Battle of Antietam
United Service Organizations
Charley Chase
Larry Semon
John Wayne
The Villain
Our Gang
The Music Box
The Rogue Song
Zenobia