Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

24/2/09

Αετός ο Κορυδαλλεύς

Προμηθέας Δεσμώτης, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς , Μουσείο Τέχνης, Φιλαδέλφεια
.
Σύμφωνα με την παράδοση τα πολύ παλιά χρόνια υπήρξε ο Καυκάσιος Αετός. Έφτιαξε, λοιπόν, ο Ήφαιστος έναν τεράστιο μπρούτζινο Αυτόματο Αετό, που ήταν ολωσδιόλου ζωντανός, λέει ο Ησίοδος, και τον έβαλε να τρώει το αθάνατο συκώτι του Προμηθέα. Κάθε βράδυ, το συκώτι έθρεφε και κάθε πρωί, ο Καυκάσιος Αετός το κατασπάραζε κι η δουλειά αυτή γινόταν καιρό πολύ, ώσπου ο Ηρακλής σκότωσε το μπρούτζινο πουλί κι ελευθέρωσε τον Προμηθέα. Τον είδαν τον Καυκάσιο Αετό οι Αργοναύτες, λέει ο Απολλώνιος, να πετάει ανάμεσα στα σύννεφα και ν’ αστράφτουν τα φτερά του σαν σπαθιά ακονισμένα.

Φαίνεται όμως πως μ΄ αυτά τα φτιαχτά πουλιά ασχολήθηκαν κι άλλοι λαοί. Το 4ο αιώνα π.τ.ε.μ.* τα Κινεζάκια έπαιζαν με παιχνίδια από μπαμπού που είχαν περιστροφικά πτερύγια. Δεν αναφέρεται πουθενά, βέβαια, ότι τα Pao Phu Tau, έτσι τα έλεγαν, είχαν και κανιβαλικές τάσεις. Άλλωστε ήταν παιδικά παιχνίδια.

Τα χρόνια πέρασαν κι εκείνος ο περίεργος και πολυπράγμων τύπος ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έφτιαξε (1480) ένα μηχάνημα σαν ιπτάμενη βίδα που εξελίχθηκε τους επόμενους αιώνες με την βοήθεια των Λομονόσοφ, Μπιενβενί, Πενό, Κορνού και άλλων στο γνωστό μας ελικόπτερο.

Ένα αεροσκάφος, με ελληνικότατο όνομα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κάνει κατακόρυφη πτήση. Ένας σύγχρονος Σιδερένιος Αυτόματος Αετός, γνωστός και με το προσωνύμιο Κορυδαλλεύς, που μπορεί να κινείται σε περιορισμένους χώρους και ενίοτε διακρίνεται για τις κανιβαλικές του συνήθειες. Μόνο που τώρα δεν τρώει τα συκώτια του Προμηθέα αλλά του Δεσμώτη…
.
* Πριν Την Εποχή Μας: προσδιορίζει, επιστημονικά, τα αρχαία χρόνια χωρίς αλλαγή της αφετηρίας χρονολόγησης.

Πηγές
-Εγκυκλοπαίδεια των τεράτων, Γιώργος Μπλάνας
-Helicopter, Wikipedia
-Πώς λειτουργούν τα ελικόπτερα, Virtual Flight Magazine
-Η ζωή του Νίκου και Βασίλη Παλαιοκώστα, Η Καθημερινή
.