Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

5/10/09

Αντίχριστος

Δεν πιστεύω πως σας πέρασε από το μυαλό κάτι άλλο διαβάζοντας τον σημερινό μας τίτλο; Απλώς, αναφερόμαστε στην τελευταία ταινία του Λαρς φον Τρίερ που προβάλλεται από την 1η του μήνα στις ελληνικές αίθουσες. Ο σκηνοθέτης μάς έχει συνηθίσει (ασκήσει) στην πρόκληση, αλλά το φιλμ αυτό είναι πολύ διαφορετικό με ένα ζευγάρι που αποφασίζει μετά την απώλεια του μικρού γιου τους να απομονωθεί στη δική τους γη της επαγγελίας. Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο.
.

.
Δεν ξέρουμε αν ο Γιώργος μας, διάλεξε να δει την ταινία αυτή τυχαία ή λόγω των .. εκλογικών ημερών –τον έχουμε ικανό να έκανε συνειρμούς. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μας απαρίθμησε τους Επτά λόγους για να ΜΗΝ δούμε τον «Αντίχριστο», με αποτέλεσμα να πάμε να δούμε… την ταινία! Σας τους παρουσιάζουμε για κάθε ενδεχόμενο προκαλώντας σας να προσέξετε επιπλέον τον σύμβολο με το οποίο σχηματίστηκε το τελευταίο γράμμα στον αγγλικό τίτλο (Antichrist)… για κάθε ενδεχόμενο. ...
.
ΕΠΤΑ ΛΟΓΟΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ
ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
ΤΟΥ ΛΑΡΣ ΦΟΝ ΤΡΙΕΡ
.
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΛΑΝΑ
.
1 Αν εκδηλώνετε πανικό όταν κάτι δεν έχει λογικό ειρμό. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως μια κλειστή πόρτα, δεν είναι πάντα αρκετά κλειστή, ώστε να μην μπορείτε να δείτε και ν’ ακούσετε τι γίνεται πίσω της.

2 Αν δεν έχετε καμιά διάθεση να εξηγήσετε γιατί σας αρέσει αυτό που βλέπετε, αλλά είστε πάντα έτοιμοι να αναλύσετε την απέχθειά σας, μιλώντας ακατάσχετα. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως δεν είναι καθόλου σαφές, αν η ασχήμια κάνει τους ανθρώπους σοφούς ή η ομορφιά μουγκούς.

3 Αν, όταν δεν καταλαβαίνετε αυτό που βλέπετε, μακαρίζετε τον παλιό καλό καιρό όπου όλα ήταν απόλυτα κατανοητά. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως αν πράγματι υπήρξε ένα παρελθόν όπου όλα ήταν απόλυτα κατανοητά, είναι βέβαιο πως ή δεν καταλάβαμε τίποτα, ή καταλάβαμε τα πάντα και τα ξεχάσαμε.

4 Αν πρέπει να είναι οπωσδήποτε ενοχλητικό αυτό που σας ενοχλεί. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από τη συνήθεια ορισμένων ανθρώπων να μπερδεύουν την σκέψη τους με την πραγματικότητα.

5 Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε μιαν άρια του Χαίντελ, από ένα ρετσιτατίβο του Μπαχ, και το θεωρείτε αυτό απόλυτα φυσιολογικό. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως η έλλειψη καλλιέργειας και μόρφωσης κάνει τον άνθρωπο απόλυτα αφύσικο.

6 Αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε έναν πίνακα του Μπρέγκελ και το θεωρείτε αυτό προνόμιο του αυθεντικού ανθρώπου. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως η άγνοια -οποιουδήποτε αντικειμένου- κάνει τον άνθρωπο εντελώς αναυθεντικό. Ο λαϊκός μουσικός Δημήτριος Γκόγκος έγινε γνωστός ως ‘Μπαγιαντέρας’, γιατί έπαιζε στο μπουζούκι του μελωδίες από το μπαλέτο La Bayadère, του μουσουργού Léon Fyodorovich Minkus.

7 Αν απαιτείτε το έργο κινηματογραφικής τέχνης που παίζεται στο χωριό σας να είναι φτιαγμένο για το χωριό σας. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως πέρα από εκεί όπου τελειώνει το χωριό σας, υπάρχουν και άλλα χωριά – χώρια οι πόλεις.

Προτάσεις
-Παρουσίαση του φιλμ, κριτικές, φωτογραφικό υλικό από το myfilm.gr
-Ο Λαρς φον Τρίερ άναψε φωτιές, Το Βήμα Online
-Λαρς φον Τρίερ, βιογραφικά στοιχεία από την Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου
-