Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

7/7/08

Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Πριν κυλήσει η μέρα αξίζει να θυμηθούμε ότι σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργός του αθάνατου ιδιωτικού αστυνομικού Σέρλοκ Χολμς και όχι μόνο.

Όπως ο Σέρλοκ Χολμς έτσι και ο πατέρας του ήταν άτομο πολλών αντιφάσεων. Επιστήμονας, μορφωμένος που πίστεψε στα πνεύματα και τις νεράιδες. Αγωνίστηκε για μια δικαιότερη νομοθεσία σχετικά με το διαζύγιο, φάνηκε αντιφεμινιστής έχοντας κλασικές απόψεις για την πατριαρχική οικογένεια -αν και ο ήρωάς του στο έργο του Σκάνδαλο στη Βοημία ηττήθηκε τελικά από τη γυναίκα- κι ενώ πολλές φορές διατύπωνε την άποψη ότι η γυναίκα στέκεται υψηλότερα από τον άνδρα. Ένας ανθρωπιστής που τάχθηκε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών, υπερασπίστηκε όμως μέχρι τέλους την αγγλική αποικιοκρατία. Ονειρεύτηκε να γίνει συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων όμως πέρασε στην ιστορία με τις περιπέτειες μυστηρίου. Γόνος μιας υπερπροστατευτικής μητέρας και ενός ονειροπόλου πατέρα ο Κόναν Ντόιλ ήταν ένα άτομο με καταπληκτική αυτοπεποίθηση, ένας ακάματος υπερασπιστής του δικαίου που διατήρησε την παιδαριώδη αθωότητά του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όπως και να έχει ο Sir Arthur Conan Doyle παραμένει ο άνθρωπος που εντόπισε τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το κόκκινο από το μαύρο. Είναι ο δημιουργός του ιδιωτικού αστυνομικού που η φήμη του άπλωσε τα φτερά της έξω από τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου, προς όλες τις ηπείρους, και οι περιπέτειές του διαβάζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, για ενάμιση σχεδόν αιώνα.

Αυτόν τον καιρό λοιπόν έγινε μια προσπάθεια να μορφοποιήσω το βιογραφικό υλικό του αγαπημένου μου Conan Doyle το οποίο συγκεντρώνω φράση φράση, τα τελευταία τρία χρόνια. Μην φαντασθείτε κάτι σπουδαίο. Απλά περιέχει συγκεντρωμένα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον συγγραφέα.

Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Sir Arthur Conan Doyle