Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

9/5/08

Το σύνδρομο της ΟΥΛΕΝ

Πηγή: ΕΡΤ

Απλή αναδημοσίευση των πρακτικών της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής. Ευρηματική η εισαγωγή του κ. Αλαβάνου, αναλυτικότατη παρουσίαση του ζητήματος του ΟΤΕ αλλά και του τρόπου λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Όσο για την απάντηση που έλαβε, και από ποιον την έλαβε; Τα γνωστά: μερικές λέξεις από τον αρμόδιο υπουργό.


Εξαιρετικό βέβαια ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιπαράθεση του κ. Αλογοσκούφη με τον κ. Κακλαμάνη. Εκεί ο υπουργός έκανε μάθημα για τα σύνδρομα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου! Εμ! ο άνθρωπος σε τι άλλο να αναφερθεί μετά από τέτοια Γερμανολαγνεία;

Παρενθετικά: Μήπως τελικά έχει δίκιο ο Υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις του σχετικά με μερίδα πανεπιστημιακών;


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΣΤ΄
Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλαβάνος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Danke shon, Herr President. Herr Alogoskoufis, in welche Sprache warden wir sprechen? Im deutsch? Im griechish? Λυπάμαι.

Φαίνεται ότι τη γλώσσα που συζητάτε με την DEUTSCHE TELEKOM δεν την καταλαβαίνετε καθόλου. Σε αυτό το σημείο εκφυλισμού, δηλαδή όταν συζητάμε για κεντρικά ζητήματα ανάπτυξης της χώρας μας να μην ξέρουμε σε τι γλώσσα να μιλήσουμε.

Θέλω να πω ότι λυπάμαι που αποχώρησε ο κύριος Πρωθυπουργός. Τι φοβήθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός; Για ποιο λόγο δραπέτευσε κατ’ αυτόν τον τρόπο; Είχαμε δει πολλά σκηνικά μέχρι να φτάσουμε στην ώρα του Πρωθυπουργού, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι είναι σε ταξίδι, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι έχει να πάει σε περιοδεία, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι πρέπει να κλειστεί στο Μαξίμου, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι είναι διαδηλωτές στο Μαξίμου και ότι δεν μπορεί να έρθει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», αλλά να έχουμε τον Πρωθυπουργό εδώ και να σηκώνεται να φύγει μόλις έρχεται η ερώτηση που απευθύνεται στον ίδιο από τον Πρόεδρο μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το κεντρικό ζήτημα το οποίο κρίνεται αυτές τις ημέρες και το οποίο αποτελεί το κεντρικό θέμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν το είχαμε ξαναδεί!

Κατά τη γνώμη μου δεν φεύγει από εμπάθεια απέναντι στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ή από φόβο απέναντι στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν φεύγει ούτε από άγνοια επειδή δεν έχει ενημερωθεί -πιστεύω ότι έχει ενημερωθεί και αν δεν έχει διαβάσει τα κείμενα, θα έχει ακούσει μία πεντάλεπτη, τρίλεπτη τοποθέτηση δική σας προς τον Πρωθυπουργό- αλλά πιστεύω ότι φεύγει από ενοχή.

Διότι αυτό που κάνετε σήμερα στιγματίζει τη ζωή της χώρας και τις προοπτικές της χώρας όλο τον αιώνα που έρχεται. Διότι εάν τον περασμένο αιώνα αποικιοκρατία σήμαινε ότι κατέχει μία ξένη δύναμη τα εδάφη μιας άλλης χώρας και αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, τον 21ο αιώνα αποικιοκρατία σημαίνει ότι άλλες μεγαλύτερες χώρες ή επιχειρήσεις χωρίς πατρίδα μπορούν και εκμεταλλεύονται τα βασικά πεδία που δίνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης σε μία χώρα.

Και το βασικό πεδίο που δίνει αυτή τη δυνατότητα ανάπτυξης σε μία χώρα σήμερα, στον αιώνα μας, είναι το πεδίο της πληροφορικής, των επικοινωνιών και όλων των τεχνολογιών που συνδέονται με αυτές και βρίσκονται σε εξέλιξη. Γι’ αυτό η Γαλλία ελέγχει τον Οργανισμό των Κρατικών Τηλεπικοινωνιών. Γι’ αυτό το Βέλγιο τον ελέγχει. Γι’ αυτό οι Γερμανοί τον ελέγχουν. Γι’ αυτό η Κύπρος τον ελέγχει. Κι εσείς εδώ έρχεστε να τον εκποιήσετε. Λυπάμαι! Λυπάμαι, κύριε Αλογοσκούφη!

Τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχετε ένα αίσθημα υποστήριξης της υπόστασης και περηφάνιας για τη χώρα μας. Όταν βγήκε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEUTSCHE TELEKOM, ο Ρένε Όμπερμαν, και είπε για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι χάσανε εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες στη Γερμανία, ότι ησυχάστε, έχουμε καλές επενδύσεις στο εξωτερικό, είπε επίσης κατά λέξη: «Θέλουμε να εξετάσουμε ευκαιρίες σε απομονωμένες αγορές». Έτσι είναι η Ελλάδα, η ευκαιρία για τις απομονωμένες αγορές. Είναι μία απομονωμένη αγορά που είναι ευκαιρία που θα είχε νόημα από πλευράς επιχειρηματικής και επενδυτικής.

Με αυτό τον τρόπο σας αντιμετωπίζει, όχι ως ένα μέσο, ως μία δυνατότητα να αναπτυχθεί μια συνεργασία με μία άλλη χώρα, να αναπτυχθεί ένας καινούργιος χώρος δράσεων κ.λπ., αλλά ως μια ευκαιρία, η DEUTSCHE TELEKOM, η οποία πιέζεται από τους ανταγωνιστές της, παρά την προστασία που έχει από την Γερμανική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και να εξισορροπήσει τα σπασμένα μέσα από επενδύσεις τέτοιου τύπου!

Και όταν τον ρωτάτε, τι λέτε για τους εργαζόμενους που θα κινητοποιηθούν, λέει: «Αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι συνηθισμένες όχι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι σε μία χώρα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στη Νοτιανατολική Ευρώπη». Όσοι συνάδελφοι έχουν περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξέρουν πολιτικά τι σημαίνει Νοτιανατολική Ευρώπη. Αυτή την Ελλάδα φτιάχνετε κι έχετε μεγάλες ευθύνες!

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνετε και μόνο αρκεί για να κατανοήσει η κοινωνία μας ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο και δεν μπορεί να ανοίξει καμία προοπτική, είναι ένας dealer και το μόνο που ξέρει είναι να πουλάει και αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Τι να πει κανείς εδώ; Πουλάτε τον Ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος πέρυσι είχε κέρδη 663 εκατομμύρια ευρώ παρά τα βάρη από τις εθελούσιες εξόδους και όλα αυτά που είχατε κάνει, στην DEUTSCHE TELEKOM, η οποία πέρυσι είχε κέρδη 569 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γιγαντισμό τον οποίο έχει ως επικοινωνιακός οργανισμός μιας χώρας πολύ πιο ανεπτυγμένης και με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από εμάς.

Δίνετε το 3% για 400.000.000 ευρώ στη DEUTSCHE TELECOM, όταν αμέσως θα εξασφαλίσει 90.000.000 ευρώ μερίσματα από τις μετοχές που θα πάρει και όταν είχατε βάλει την COSMOTE, δηλαδή τον Ο.Τ.Ε., να αγοράσει όλο αυτό το συγκρότημα, τα μαγαζιά του Γερμανού, σ’ αυτή τη βρώμικη συναλλαγή και είχε δώσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Έχετε μεγάλες ευθύνες από την αρχή, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τότε που ακουμπήσατε την υπόθεση του Ο.Τ.Ε., όπου του απαγορεύσατε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την κινητή τηλεφωνία, δίνοντάς την τότε στην PANAFON και στην TELESTET. Χάρη στις προσπάθειες που κάναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκαστήκατε να κάνετε μετά από τρία χρόνια και άλλο διαγωνισμό και να υπάρξει η COSMOTE, διότι δεν ξέρετε τίποτε άλλο, παρά μόνο να πουλάτε.

Αυτός είναι ο ρόλος σας. Δεν έχετε το δικαίωμα να δίνετε τον κρατικό οργανισμό στη DEUTSCHE TELECOM, σε ένα γερμανικό οργανισμό, την ίδια στιγμή που υπάρχει μια μεγάλη δικαστική εκκρεμότητα για τις σχέσεις του Ο.Τ.Ε. με μια άλλη μεγάλη επιχείρηση της Γερμανίας, τη SIEMENS, όπου υπάρχουν τα στοιχεία και κυκλοφορούν πια στους δρόμους. Είναι γνωστό ότι στελέχη και της δικής σας παράταξης είναι εμπλεκόμενα σ’ αυτές τις παράνομες συναλλαγές και σ’ αυτή την επιβάρυνση του κρατικού οργανισμού του Ο.Τ.Ε. και σ’ αυτό το γονάτισμα που προσπαθήσατε να κάνετε στον Ο.Τ.Ε. απέναντι σε μια γερμανική επιχείρηση.

Η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, όταν αυτό είναι εκκρεμές, έρχεται και λέει: «Θα δώσω τον Ο.Τ.Ε. σε μια άλλη γερμανική επιχείρηση». Έχετε μεγάλες πολιτικές ευθύνες και πιστεύω ότι θα έρθει η στιγμή που θα αναζητηθούν και οι οιεσδήποτε ποινικές ευθύνες που υπάρχουν και στις σημερινές συναλλαγές που γίνονται, διότι έχουμε δει ότι σε κάθε σημαντική ενέργεια η οποία έγινε στον Ο.Τ.Ε. τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις πολιτικές ευθύνες υπάρχει και ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου διάφοροι μεσάζοντες και κομματικοί φίλοι, ακόμη και στελέχη των κομμάτων, έπαιξαν έναν βρώμικο ρόλο, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο επικίνδυνος δρόμος κατάλυσης της δυνατότητας της χώρας μας να έχει μια παρουσία στον τεχνολογικό και οικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της πληροφορικής.

Δεν μας είπατε τίποτα. Είναι παραμύθια και δικαιολογίες τα όσα μας είπατε. Έχετε να δώσετε μια μεγάλη απάντηση στον ελληνικό λαό. Δεσμεύετε το δημόσιο. Δεν έχετε καμία εγγύηση ότι το δημόσιο δεν θα πουλήσει. Δεν έχετε καμιά εγγύηση μέχρι πότε και πόσο η DEUTSCHE TELECOM κάτω από οποιαδήποτε επιχειρηματική απόφαση της στιγμής δεν θα την ξαναδώσει στην MIG ή στο Βγενόπουλο ή στο Ντουμπάι ή στο Κατάρ ή στη Σαουδική Αραβία ή στη νότια Κορέα έξω από κάθε λογική συνεργασίας σε εποχή διεθνοποίησης και μέσα στη λογική του ξεπουλήματος.

Καταλήγοντας, θέλω να πω το εξής: Σοβαρά, κύριε Αλογοσκούφη; Είναι τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που είπατε για να ανακτηθεί ο έλεγχος από το δημόσιο, το 50% συν μία μετοχή; Αυτό είναι το πρόβλημά σας; Εδώ η MIG αγόρασε μέσα σε μια νύκτα το 20% με δανεικά. Αυτό είναι το πρόβλημα για το μεγάλο ελληνικό κράτος, για το μέλος της ΟΝΕ, τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ; Εάν τα είχατε, δηλαδή, θα κρατούσατε; Απλώς επειδή δεν τα έχετε, για λόγους δηλαδή δημοσιονομικούς τελικά, πωλείτε τον Ο.Τ.Ε.;

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος. Χρειάζεται το 50% συν μία, διότι μόνο έτσι μπορεί να προστατευθεί μια δημόσια επιχείρηση μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα επιθετικής εξαγοράς. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο ακριβό, ξέρουμε ότι ο Ο.Τ.Ε. θα είναι τραυματισμένος και γι’ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να δώσει τη δυνατότητα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις να το κάνουν αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο σε κάθε περίπτωση, όταν ολοκληρωθούν και αν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Μακάρι, το δεύτερο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Και αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω επίσης είναι ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, αν δεν έχει ψηφισθεί από τη Βουλή. Είναι μια προϋπόθεση, την οποία έχουμε θέσει ...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τι σημαίνει αυτό; Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ είναι η Βουλή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Πρόεδρε …


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Για να ισχύσει η συμφωνία, θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δηλαδή ό,τι κάνετε προεξοφλείτε ότι εμείς θα το κυρώσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πάρα πολύ.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μα, είναι δυνατόν; Άρα, προεξοφλούμε δηλαδή ότι θα ψηφισθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν προεξοφλούμε τίποτε. Η Βουλή θα ψηφίσει ελευθέρως, όπως πάντα. Σε όλον τον κόσμο σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εφαρμόζεται η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και το δημόσιο σε όλον τον κόσμο σήμερα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον μέσα από τη διαμόρφωση που ρυθμιστικού πλαισίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση το δημόσιο διασφαλίζει την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου και των κανόνων του ανταγωνισμού μέσα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Έχουμε φύγει από την εποχή που οι δημόσιες επιχειρήσεις θεωρητικά διασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον και έχουμε πάει στην εποχή που οι ρυθμιστικές αρχές ρυθμίζουν κυρίως τις απελευθερωμένες αγορές.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είναι ρυθμιστική αρχή. Τη διορίζει η Κυβέρνηση. Δεν είναι ανεξάρτητη αρχή η Επιτροπή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Βεβαίως η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση εκλέγεται …

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η Κοινότητα λέει ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητες οι ρυθμιστικές αρχές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Κακλαμάνη, δεν μπορείτε να διακόπτετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν μπορεί ο Υπουργός να υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Πρόεδρε!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ανεξάρτητη Αρχή είναι η αρχή που τη διορίζει η Κυβέρνηση; Δεν είμαστε καλά!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Και στη Βουλή βεβαίως όλοι έχουμε την υποχρέωση να σεβόμαστε και τον Κανονισμό, κύριε Πρόεδρε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι και τη Βουλή πρωτίστως που δεν τη σέβεστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το δημόσιο πουθενά στον κόσμο δεν θεωρείται κατάλληλο για μάνατζερ, ειδικά στην Ελλάδα, όπου ούτε οι καλύτερες επιλογές έχουν γίνει στο παρελθόν και είναι γνωστό ότι οι πολιτικές πιέσεις πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε ολέθριες αποφάσεις.
Αναφέρθηκε προηγουμένως σε πολλές ολέθριες αποφάσεις και ο Αρχηγός του Συνασπισμού. Οι κακές επιλογές προσώπων, οι πολιτικές παρεμβάσεις λειτουργούν εις βάρος και των επιχειρήσεων και του καταναλωτή και τελικά εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ακούσαμε τώρα αυτές τις ημέρες και το άκουσα και λίγο πριν, ότι δήθεν μόνο στην Ελλάδα το δημόσιο προχωρά στην αποκρατικοποίηση ή στη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών για έναν τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, ότι δήθεν πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν γίνεται αυτό. Στην Ισπανία η TELEFONICA είναι πλήρως αποκρατικοποιημένη. Η BRITISH TELECOM στη Βρετανία είναι πλήρως αποκρατικοποιημένη. Η EUCOM στην Ιρλανδία είναι πλήρως αποκρατικοποιημένη και κανείς δεν ξέρει όταν ένας οργανισμός είναι πλήρως αποκρατικοποιημένος ποιος τον ελέγχει. Στην KTM στην Ολλανδία το δημόσιο διατηρεί μόλις το 8%. Στην PORTUGAL TELECOM το δημόσιο έχει μόλις το 1,8%. Στην Ιταλία συζητείται αυτή τη στιγμή η στρατηγική συμμαχία της TELECOM ITALIA με την ισπανική TELEFONICA. Η Σουηδία και η Φιλανδία έχουν ένα κοινό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό και στην Ευρώπη η τάση για στρατηγικές συμμαχίες είναι δεδομένη, όπως έγινε και στις αεροπορικές μεταφορές, όπου εμείς καθυστερήσαμε να δούμε τις τάσεις και βρεθήκαμε με την Ολυμπιακή στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Σε ένα τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον σύγκλισης των τεχνολογιών, σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, συγκέντρωσης και στρατηγικών συμμαχιών, μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, η λύση της στρατηγικής συμμαχίας που προσφέρεται σήμερα για τον Ο.Τ.Ε. είναι μια πάρα πολύ καλή λύση. Θα δώσει τη δυνατότητα στον Ο.Τ.Ε., να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις, να θεμελιώσει την εξωστρέφειά του. Είναι προς όφελος του Οργανισμού, είναι προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών, είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Μην πάμε πίσω στα σύνδρομα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να πάμε στην εποχή της ΠΑΟΥΕΡ και της ΟΥΛΕΝ.