Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

24/5/08

Παιδιά-μετανάστες σε απεργία πείνας

Ο δημοσιογράφος Jeff Israely στις 16 Μαΐου δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό «Time» στο οποίο περιγράφει με ζοφερά χρώματα το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης και ειδικότερα της χώρας μας που αποτελεί την κυριότερη πύλη εισόδου από την Ασία.
Το σχετικό άρθρο στηρίζεται σε δηλώσεις της κ. Σοφίας Ιωάννου, εκπροσώπου του ελληνικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης των «Γιατρών του Κόσμου» και αναφέρεται στην απεργία πείνας παιδιών-μεταναστών που κρατούνται στη Λέρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και διατροφής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες έχουν φθάσει στη Λέρο δεκάδες παιδιά, ηλικίας 10 έως 16 ετών, χωρίς τους γονείς τους πράγμα που διαμορφώνει ένα νέο είδος μετανάστευσης. Τα περισσότερα από τα 121 παιδιά που κρατούνται στο νησί είναι από το Αφγανιστάν, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και άλλα από την Παλαιστίνη και τη Σομαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση των μικρών ασυνόδευτων μεταναστών, προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ξένα ΜΜΕ σε αντίθεση με τα δικά μας τα οποία κατακλυζόμενα από τόνους ηλιελαίου (όχι άδικα από μια πλευρά), "γλίστρισαν" μακριά από τα άλλα προβλήματα.
Η κ. Ιωάννου μαρτυρεί ότι τα παιδιά αυτά στοιβαχτήκαν σε ένα θάλαμο με μικρότερο αριθμό κλινών και λίγες τουαλέτες ενώ επισημαίνει ότι η οργάνωσή της δεν υποκίνησε ούτε υποστήριξε με οποιονδήποτε τρόπο την απεργία πείνας των παιδιών, για την ανάδειξη του προβλήματος. Ωστόσο σύμφωνα με τις δηλώσεις της, πάντα, τα παιδιά σιτίζονται πλημμελώς, καταναλώνοντας κυρίως υγρή τροφή και μόνο κάθε τρίτη ημέρα ένα γεύμα. «Προφανώς», λέει η κ. Ιωάννου, «κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για παιδιά 10 ή 11 ετών».







Το άρθρο συνεχίζει με το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, εστιάζοντας ειδικότερα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία, ως χώρες των οποίων η γεωγραφία διευκολύνει την πρόσβαση των παράνομων μεταναστών. Τα χιλιάδες μίλια των ακτών, εύκολα προσβάσιμα, αποτελούν την οδό ώστε οι μετανάστες να διοχετευθούν προς το Βορρά ή τη Δύση της Ευρώπης. Μάλιστα, οι έμποροι ανθρώπων πολλές φορές δεν διστάζουν, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, να πετάξουν το «εμπόρευμά» τους στη θάλασσα, πριν φθάσουν στην ακτή. Η πράξη αυτή που συχνά παρασέρνει στο θάνατο τους άτυχους μετανάστες έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ ενώ το «Time» αναφέρει ότι κάθε χρόνο στη Μεσόγειο χάνουν με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους, χιλιάδες (!) υποψήφιοι μετανάστες ενώ από την ΕΕ διαπιστώνεται αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, τους τελευταίους μήνες.
Η κ. Ιωάννου στην ίδια συνέντευξη φέρνει ως παράδειγμα τη Λέρο στην οποία έχουν φθάσει περισσότεροι από 800 μετανάστες το πρώτο τετράμηνο του έτους δηλαδή ένας αριθμός πολλαπλάσιος του αντίστοιχου περσινού (45). Οι «Γιατροί του Κόσμου» που παράσχουν ιατρική φροντίδα στους μετανάστες του νησιού, διαπιστώνουν ότι η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες, αυξημένες ανάγκες εφόσον υπάρχει έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων και προσωπικού.
Ο Jeff Israely αναφέρεται, ακόμη, στην νέα μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας που υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη (15/5) σε μια συντονισμένη επιχείρηση-σκούπα σε αρκετές πόλεις στην Ιταλία, απελάθηκαν περίπου 50 άνθρωποι από τη χώρα ενώ άλλοι 400 τέθηκαν σε επιτήρηση. Σημειώνει δε, ότι ο αρμόδιος υπουργός των εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, είναι το νούμερο 2 στην ιεραρχία της Λίγκας του Βορρά, παράταξη με ιδιαίτερα σκληρή στάση στο ζήτημα των μεταναστών και δεν αφήνει να περάσει απαρατήρητη η επιχείρηση δίωξης και τσιγγάνων-νομάδων.
Το άρθρο ολοκληρώνεται και πάλι με ό,τι αφορά στο πρόβλημα των παιδιών της Λέρου διαπιστώνοντας ότι οι αστυνομικές παρεμβάσεις, οι δημόσιες εκδηλώσεις οργής και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεν μπορούν να αποτρέψουν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, που είναι φτωχότερες. Η απάντηση άλλωστε, της κ. Ιωάννου στο ερώτημα του δημοσιογράφου «για ποιο λόγο στέλνονται μόνα τους τα παιδιά στη μετανάστευση;» ήταν καταπέλτης: «Έρχονται για τις ζωές τους».