Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

14/5/08

Νέα ύποπτη εμπλοκή στον διαγωνισμό για το αίμα!

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας παρουσιάσαμε το θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων Μοριακού Ελέγχου αίματος και την επιστολή της Διακομματικής Επιτροπής προς το ΣτΕ, ώστε να συνεχισθεί ο Διαγωνισμός.
Όπως προκύπτει από το χθεσινό δημοσίευμα της Αυγής ο διαγωνισμός συνεχίσθηκε, ωστόσο διαπιστώνεται νέα εμπλοκή στο ζήτημα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και δίνει άλλες διαστάσεις στο ζήτημα.
______________________________________
ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ
Η ΑΥΓΗ 13/5/2008
Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
__________________
Την άρνηση των δύο ενδιαφερομένων εταιρειών, της "Chiron" και της "Roche", να καταθέσουν προσφορές τιμών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για την εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος με τη μέθοδο ΝΑΤ στα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζει τώρα η διακομματική επιτροπή της Βουλής για το αίμα! Η επιτροπή έχει καλέσει εκ νέου τις δύο εταιρείες να καταθέσουν τιμές στην προσεχή συνεδρίασή της, την Τετάρτη 21 Μαΐου, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο η "Chiron" όσο και η "Roche" προετοιμάζονται για την περίπτωση που ο διεθνής διαγωνισμός τιναχθεί στον αέρα, μετά από τις αλλεπάλληλες προσφυγές των δύο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καμία από τις δύο εταιρείες δεν θα ήθελε να έχει προσφέρει πολύ χαμηλότερη τιμή στον διαγωνισμό σε σχέση με τις τιμές που δίνουν στις αμαρτωλές απ' ευθείας αναθέσεις που ισχύουν σήμερα στις συνεργασίες τους με τα νοσοκομεία της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας έχει πολλά εργαλεία για να πιέσει τις δύο εταιρείες να συμμορφωθούν και να συμβάλλουν ως οφείλουν στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, αλλά επιδεικνύει περιέργως ιδιαίτερη ανοχή στις τακτικές των δύο εταιρειών και ενισχύει με τη σειρά του την κωλυσιεργία.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Α", μάλιστα, την υπόθεση του διεθνούς διαγωνισμού και τις επιμέρους διαστάσεις του εξετάζει ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ζήτησε πριν από λίγες ημέρες συγκεκριμένα έγγραφα τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, προκειμένου να διερευνήσει το αξιόπιστο και το νόμιμο του συνόλου των διαδικασιών υπό τις οποίες διεξάγεται ο διεθνής διαγωνισμός.

Παρέμβαση του ΣτΕ για την κωλυσιεργία
Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ έχουν μπει τα παράνομα μνημόνια που είχε υπογράψει ο γενικός γραμματέας Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλος - Στράτης με τις δύο εταιρείες "Chiron" και "Bioanalytica" (εκπροσωπούσε την "Roche") για τη συνέχιση των αμαρτωλών απ' ευθείας αναθέσεων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος με τιμή... 50, ακόμη και 60 ευρώ ανά φιάλη αίματος. Υπενθυμίζεται ότι η διακομματική επιτροπή της Βουλής για το αίμα επιθυμεί να πετύχει τιμή γύρω τα 30 ευρώ ανά φιάλη αίματος στον διεθνή διαγωνισμό, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Το ΣτΕ διερευνά τώρα εάν τα μνημόνια εφαρμόζονται, καθώς περιέχουν ρήτρα για διάρκεια ισχύος πού έφθανε τα πέντε χρόνια.

Το ΣτΕ έχει θορυβηθεί, καθώς, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός για το αίμα βρίσκεται πρακτικά σε φάση ολοκλήρωσης, διοικήσεις νοσοκομείων της χώρας εμφανίζονται να προχωρούν ακόμη και τώρα σε απ' ευθείας αναθέσεις στην εταιρεία "Chiron", όπως αποκάλυψε πρόσφατα η "Α" για το νοσοκομείο της Αθήνας "Ερυθρός Σταυρός" και το "Δρακοπούλειο" Κέντρο Αιμοδοσίας. Επίσης, το ΣτΕ έχει θορυβηθεί και από την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση το μοριακό έλεγχο του αίματος στην εταιρεία "Bionalytica". Οι τιμές οι οποίες ορίζονται σε όλες τις περιπτώσεις, βεβαίως, είναι πολλαπλάσιες των οικονομικών προσφορών των εταιρειών "Chiron" και "Roche" στον διεθνή διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας...

Έτσι, το ΣτΕ πιθανολογεί βασίμως ότι η εφαρμογή των παρανόμων μνημονίων του γενικού γραμματέα Υγείας είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Υγείας συναινεί απροκάλυπτα στην κωλυσιεργία που εφαρμόζουν οι δύο εταιρείες στον διεθνή διαγωνισμό. Αυτή η συνενοχή του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι υπαγορεύει και την άρνηση του υπουργείου να αποστείλει στον εισαγγελέα το πόρισμα 1188/14-4-2008 των επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τον μοριακό έλεγχο του αίματος στο νοσοκομείο της Αθήνας "Αμαλία Φλέμινγκ", πόρισμα που καταγράφει σοβαρές υπερβάσεις και παρατυπίες από τις εταιρείες "Chiron" και "Roche".

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Υγείας πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σαββάτου 10 Μαΐου της διακομματικής επιτροπής της Βουλής να δοθεί προθεσμία... επ' αόριστον στις δύο εταιρείες, προκειμένου να καταθέσουν τιμές στη διαπραγμάτευση όποτε εκείνες επιθυμούν! Η πρόταση του Αριστ. Καλογερόπουλου - Στράτη προκάλεσε την πολύ έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στην επιτροπή, με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας Υγείας να μην επιμείνει.

Την ενεργοποίηση και το ενδιαφέρον του ΣτΕ προκάλεσαν τόσο οι αλλεπάλληλες προσφυγές των δύο εταιρειών κατά του διαγωνισμού όσο και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και το γεγονός ότι ο διεθνής διαγωνισμός του υπουργείου Υγείας για το αίμα έχει ήδη κλείσει... δύο χρόνια και φως στο τούνελ δεν φαίνεται.