Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

28/5/08

Υπόθεση ηλιελαίου: Αγωγή κατά των Ελεγκτικών Αρχών

"Ζωγραφίζω παρέα με έναν Μαρσεγέζο που αστειεύεται τρώγοντας μπουγιαμπέσα.
Μην σου κάνει εντύπωση, ειδικά όταν ζωγραφίζει κανείς ηλιοτρόπια."
Vincent van Gogh, σε επιστολή του στον αδελφό του Teo (1888)

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο επικρίσεων τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τους πολίτες. Ειδικότερα δε, εμείς οι τελευταίοι συνηθίζουμε να κρίνουμε τους επιστήμονες με πολιτικά κριτήρια και όχι πάντα από το αποτέλεσμα των πράξεών τους.

Πράγματι δεν είναι λίγες οι φορές που σκεπτόμενοι ως «γνήσιοι» Έλληνες, γινόμαστε καχύποπτοι και κακεντρεχείς απέναντί τους. Φυσικό είναι. Σε μια χώρα που «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» έχουμε την υποχρέωση πια να είμαστε επιφυλακτικοί προς εκείνους που θεωρητικά, τουλάχιστον, έχουν μια κάποια εξουσία όπως λ.χ. οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που οι κινήσεις ορισμένων επιστημόνων είναι ικανές να αντικρούσουν τις όποιες επιφυλάξεις των πολιτών. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες που οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι κατεβαίνουν από τα έδρανα και αναλαμβάνοντας τα δικαιώματα που τους προσφέρει η βασική τους ιδιότητα, ως πολίτες, υπερασπίζονται το δικαίωμά μας να ζήσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Δρ Ιωάννης Α. Ζαμπετάκης, Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αγαπητός e-φίλος και συν-blogger. Η παρουσία του όλο αυτόν τον καιρό στην υπόθεση του μολυσμένου ηλιέλαιου είναι ιδιαίτερη, χρήσιμη και -πέρα από κάθε υπερβολή- ξεκάθαρη για όλους εμάς που δεν έχουμε τις γνώσεις να αναλύσουμε το θέμα.

Τώρα, ο κ. Ζαμπετάκης προχωρά ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά προβαίνοντας σε αγωγή κατά των εμπλεκόμενων ελεγκτικών αρχών. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό κείμενό του θεωρώντας ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να στηρίξει την ενέργεια αυτή αλλά και έχοντας την πεποίθηση πώς το ίδιο θα έκανε ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 178/2002 που είναι νόμος του Ελληνικού Κράτους από 1.1.2006,
«όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι ένα τρόφιμο ή ζωοτροφή ενδεχομένως ενέχει κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων, ανάλογα με τη φύση, τη σοβαρότητα και την έκταση αυτού του κινδύνου, οι δημόσιες αρχές προβαίνουν στις κατάλληλες διαδικασίες ώστε να ενημερώσουν το ευρύ κοινό σχετικά με τη φύση του κινδύνου όσον αφορά την υγεία, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την αναγνώριση του τροφίμου ή της ζωοτροφής ή του είδους του τροφίμου ή της ζωοτροφής και καθορίζοντας τον κίνδυνο που ενδεχομένως αυτό ενέχει και τα μέτρα που λαμβάνονται ή που πρόκειται να ληφθούν για την αποφυγή, τη μείωση ή την εξάλειψη του κινδύνου αυτού».

Επί 34 ημέρες [από 23.4.08 μέχρι σήμερα] καμιά αρμόδια αρχή [ΕΦΕΤ, ΓΧΚ] δεν μας έχει ενημερώσει για τη φύση του επιμολυντή [χημική δομή] και συνεπώς την τοξικότητά του.

Ξεκινώ άμεσα την απαραίτητη νομική διαδικασία αγωγής κατά των εμπλεκόμενων ελεγκτικών Αρχών για την ελλιπή ενημέρωση τόσο την δική μου όσο και του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού.

Δρ Ιωάννης Α. Ζαμπετάκης
Λέκτορας Χημείας Τροφίμων
Πανεπιστήμιο Αθηνών